Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

Semnarea Tratatului pentru Stabilitate certifica angajamentele României de a consolida finantele publice si de a aplica politici sanatoase, România fiind una dintre putinele tari UE care au adoptat deja de câtiva ani masuri mentionate în Pact, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi.

RomaniaTV.net
02 mart. 2012, 19:25
Drăgoi: Limitarea deficitului structural nu va mai permite repetarea unor politici nesănătoase

„România a beneficiat de crestere economica semnificativa în perioada anterioara crizei, dar nu a folosit aceasta ocazie pentru a consolida sustenabilitatea finantelor publice. Limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB nu va mai permite repetarea unor astfel de politici nesanatoase”, a spus Dragoi, citat într-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a aratat ca România a întreprins deja masuri în linia celor mentionate în pact, în sensul reducerii deficitului bugetar, care s-a diminuat de la aproape 7% din PIB în 2009 la circa 4,4% din PIB anul trecut, tinta pentru acest an fiind de 1,9% din PIB.

„România este una dintre putinele tari care au luat deja masuri în sensul celor prevazute de Tratat, iar beneficiile deja se vad în credibilitatea câstigata atât la nivel european cât si international, cele mai recente semnale fiiind scaderea costurilor de finantare si extinderea maturitatilor si a bazei de investitori”, a afirmat el.

Dragoi a mentionat ca aplicarea Tratatului va stimula implementarea de politici economice mai ambitioase si va sprijini procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare fata de celelalte state membre, prin schimbul de experienta cu statele performante.

În opinia ministrului, masurile prevazute vor asigura o mai mare transparenta a politicilor implementate de state si o ocazie de a penaliza mai rapid eventualele derapaje de la o politica fiscala sanatoasa.

MFP aminteste ca deficitul structural poate avea o valoare mai mare decât cea specificata, pâna la maxim 1% din PIB, daca nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si riscurile pentru sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung sunt reduse.

Regula bugetara se introduce prin dispozitii nationale cu forta juridica obligatorie si caracter permanent, de preferinta constitutionale sau respectiv prin alt nivel care sa garanteze respectarea în integralitate în cadrul procesului bugetar national. Regulile trebuie sa fie în vigoare în legislatia nationala în termen de 1 an de la intrarea în vigoare a Tratatului.

Statele care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv instituie programe de parteneriat bugetar si economic cu caracter obligatoriu, monitorizate de catre Comisia Europeana si Consiliul UE.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede în principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.

Presedintele Traian Basescu, semnatar din partea României, a declarat, vineri, la Bruxelles, ca CE devine „jandarmul” respectarii elementelor cuprinse în Tratatul de guvernanta fiscala din UE.

Seful statului a precizat ca, „de bunavoie”, cele 25 de state semnatare împart cu Comisia Europeana controlul pe politice fiscale si bugetare.