Dragoş Bucur explică ce înseamnă homeschooling, sistemul de învățământ al copiilor lui: „Școala, așa cum e ea organizată, nu îi ajută”

Pentru că fenomenul a luat amploare, Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Dragoş Bucur explică succesul în cazul copiilor săi.
Filip Stan
11 ian. 2024, 16:48
Dragoş Bucur explică ce înseamnă homeschooling, sistemul de învățământ al copiilor lui:
Dragoș Bucur, dezvăluiri-șoc!

Dragoș Bucur susține că, dimpotrivă, homeschooling-ul este mai simplu decât pot crede mulți dintre cei care critică acest sistem de învățământ. Mai mult, Dana Nălbaru spunea, la un moment dat, că fiul ei este prea avansat pentru vârsta lui, iar la trei ani scria deja alfabetul și la șase ani citea deja o carte pe zi.

Ministerul Educației cere inspectoratelor școlare să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu și să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Măsura vine în contextul în care fenomenul de homeschooling a luat amploare în România, mai ales în pandemie, când mulți părinți și-au retras copii de la școală.

Dragoș Bucur și Dana Nălbaru au ales homeschooling pentru copiii lor

Dragoș Bucur spune că homeschooling nu este un sistem de învățământ atât de complicat pe cât pare, iar copiii săi au rezultate foarte bune la școală după mulți ani în care au învățat acasă.

Sunt mult mai mulți oameni care își educă copiii în homeschooling decât crezi. Și atunci erau. Sofia are 17 ani și a început homeschooling-ul când avea 9 sau 10. Erau mulți și atunci, dar nu se vorbea pentru că nu apăruse cineva – persoană publică despre care să se și știe.

Este mult mai simplu decât vă închipuiți. Este mult mai normal după ce te obișnuiești. Părerea mea este că dacă părinții au timp la dispoziție este mult mai bine pentru relația dintre ei și copii’, i-a explicat Dragoș Bucur lui Cătălin Măruță, în cadrul podcastului Acasă la Măruță.

Dragoș Bucur spune că fiica lui, Sofia, a fost foarte încântată de homeschooling pentru că poate învăța după propriul program.

Homeschooling înseamnă lipsa unui sistem așa cum vă închipuiți voi ceilalți care sunteți copii în sistem. Toată lumea mă întreabă – Păi și cum faci lecțiile, de la 3 la 6? Sofia se trezește la 5.30 dimineața ca să se ducă la antrenament. Face BJJ –  brazilain jiu jitsu. Ea alege să se trezească așa, ca să se ducă cu autobuzul la antrenamente.

Citește și: Băiețelul de 8 ani al Danei Nălbaru învață pentru Bacalaureat prin homeschooling. Ministerul cere sesizarea organelor pentru părinţii care nu-şi trimit copiii la şcoală

Poți să alegi să aibă o programă. Sofia are o programă. Este înscrisă la o școală acreditată. Dă examene semestrial, are examen la final.

Trebuie să ia niște credite ca să poată merge mai departe. Școala este recunoscută inclusiv în România. Așa e și cu Roxana și cu Kadri. Dar îți trebuie timp. Așa cum ai grijă de copilul tău până la 6 ani până îl dai la școală, așa îi acorzi timp și în continuare’, a mai spus Dragoș Bucur.

Fiul de 8 ani al Danei Nălbaru și al lui Dragoș Bucur este un geniu
Anul trecut, Dana Nălbaru povestea că fiul său, Kadri, o uimește pe zi ce trece. Dacă la trei ani scria deja alfabetul, iar la șase citea o carte pe zi. La 8 ani și jumătate vrea să aprofundeze fizica și chimia.

„La trei ani a învățat în două ore să scrie alfabetul cu litere de mână. La șașe ani citea deja o carte pe zi. Din aceea fără poze. După o săptămână cartea aceasta de gramatică e aproape gata. La matematică, fizică, chimie și biologie e deja avansat. Am început cu el geografia, puțină istorie și filosofie. Engleză a învățat singur. Încep să mă simt depașită.

Nu mă dau mare, tot caut soluții să-l pot ajuta în nevoia lui de cunoaștere. Școala, așa cum e ea organizată, nu îl ajută, e prea avansat pentru vârsta pe care o are și nu îl primesc la clase mai mari iar lui nu-i place să stea între mulți oameni. Nu e autist, e selectiv cu oamenii, un copil cu o capacitate de învățare absolut uriașă. Vorbesc cu el despre viață și Dumnezeu și mă rog să primesc înțelepciune pentru a-l ghida încotro-i este drumul.

Mihai Trăistariu, profesor de matematică, o critică pe Dana Nălbaru, adepta sistemului homeschooling: „Copiii să fie totuși duși într-un colectiv, unde mai iei o înjurătură, mai treci printr-o înzăpezire”
Dar, dincolo de mintea sclipitoare, cel mai important e că duhul lui e nepătat și sper să-i rămână mereu curat. Dacă va fi așa, însă, nu depinde doar de mine, eu fac tot ce și cât pot pentru el… Ma gândesc de multe ori că un copil cum e copilul meu ar putea schimba lumea într-una mai bună, dar cel mai mult îmi doresc pentru el să fie fericit’, se confesa Dana Nălbaru.

Ministerul Educației, avertizat de acum doi ani de cazurile de homeschooling din județ: „A fost un dialog al surzilor”

Zeci de elevi suceveni au fost retrași în ultimii ani din sistemul de învățământ tradițional, în favoarea homeschoolingului, adică educație la domiciliu, nelegiferată încă în România.

Într-un interviu acordat celor de la RFI România, fostul inspector școlar adjunct Ioan Dumitru Puiu menționează că amploarea acestui fenomen a fost comunicată încă din 2022 celor de la Ministerul Educației, însă lucrurile au rămas „în tren”.

Acesta sesiza pe atunci ministerului de resort că reprezentanții unor fundații și școli americane „racolează și păcălesc o anumită categorie de părinți”, ajungând la ei pe filiera bisericilor neoprotestante, potrivit www.rfi.ro.

„Eu nu am cerut altceva decât ca Ministerul să clarifice odată această problemă. A fost un foc de paie plecat de la Suceava. Am sesizat ministerul și a rămas totul în discuție… La nivel de țară numărul este foarte mare”, a declarat Puiu pentru RFI România.

Subiectul a fost dat uitării pentru o perioadă, însă acum a revenit în atenția publică odată cu mediatizarea cazului de la Bihor, unde doi soți au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru că și-au retras copiii din școlile de stat, pentru a-i școli ei înșiși acasă.

Astfel, Ministerul Educației pare să fie din nou preocupat de subiect, solicitând tuturor județelor o situație clară a elevilor retrași din sistemul de educație. Mai mult, inspectoratele școlare județene trebuie să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu și să sesizeze organele de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate.Inspectorul Ioan Puiu susține că la începutul lui 2022 a trimis situația elevilor școliți acasă și autorităților județene (Consiliul Județean Suceava, Protecția Copilului, Poliție), însă subiectul s-a stins rapid.

„Un copil foarte bun, de la unul dintre cele mai bune licee din Suceava, Petru Rareș, a fost luat de părinți pentru a face o școală care are legătură cu Statele Unite ale Americii, dar nimeni nu știe dacă acest copil este înmatriculat sau nu este înmatriculat. Eu nu am cerut altceva decât ca ministerul să clarifice odată această problemă. A fost un foc de paie plecat de la Suceava. Am sesizat ministerul și a rămas totul în discuție… La nivel de țară numărul este foarte mare.

Ministerul Educației transmite inspectoratelor școlare să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală. Învățământul la domiciliu – homeschooling – nu este recunoscut în România

Acești copii nu pot intra în sistemul național pentru că nu există nicio bază legală să faci comisie, să îl evaluezi ca să vezi în ce clasă se situează ca nivel. Și asta este o mare problemă. Nu știm dacă sunt înmatriculați în școlile respective. Școlile respective sunt în afara Uniunii Europene și nu au nicio problemă. În plus, în România, învățământul de tip homeschooling nu este legiferat. Eu am sesizat poliția. La Suceava este sesizată din 2022 și Direcția pentru Protecția Copilului. Eu în 2022 am făcut toate aceste demersuri. Numai că, probabil, a fost un dialog al surzilor, știți cum e”, a declarat fostul inspector general adjunct Ioan Puiu pentru cei de la RFI România –www.rfi.ro.

Acesta a mai apreciat că „ministerul este depășit de situație pentru că nu cunoaște amploarea fenomenului. Nu cunoaște, habar nu are. Sau dacă o cunoaște probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinul miilor sau al zecilor de mii”.

Puiu a mai subliniat că în 2022, când a întocmit centralizarea pentru Suceava, datele erau clare și se cunoștea în mod cert faptul că acești elevi renunțaseră la cursurile formale în favoarea homeschooling. „În cazul meu, în 2022 datele erau foarte clare. Directorii de școli aveau situația foarte clară. (…) Știu exact. Am și școlile… Numai că a rămas ca în tren”, a mai spus inspectorul.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București