Dragoş Damian, Terapia Cluj: Antreprenorul şi corporatistul, mult mai bogaţi în 2022, camuflează bucuria simulând îngrijorare faţă de 2023

"Antreprenorul si corporatistul, din absolut toate sectoarele economice, isi freaca mainile de bucurie dupa un an de pomina, in care doar daca ai fost in hibernare nu ai minim 25% peste 2021. Bucuria este insa exprimata trist si in tacere, ca sa nu vina controalele peste tine, iscusit camuflata intr-o preocupare, ingrijorare, atentie sporita, fata de “challenge”-urile lui 2023", spune Dragoş Damian de la Terapia Cluj.

27 sept. 2022, 13:03
Dragoş Damian, Terapia Cluj: Antreprenorul şi corporatistul, mult mai bogaţi în 2022, camuflează bucuria simulând îngrijorare faţă de 2023

Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj, susţine că „este bine ca fiecare antreprenor si corporatist sa fie ingrijorat, pentru ca daca modelul de business practicat in 2022 este cresterea cu 50%, 100%, 200% a preturilor, dand vina pe costuri, atunci mare antreprenor sau corporatist nu prea esti, vinzi acelasi lucru, aceeasi calitate, acceasi lipsa de valoare adaugata la un pret mai mare. Nu ai inovat nimic pentru a deveni mai competitiv. Dar, felicitari! A mers”.

Pe de altă parte, Dragoş Damian spune că „dublarea costurilor nu are cum sa genereze crestere de preturi peste 50%, restul este SPECULA”.

Citeşte şi: Facturi mai mici pentru familiile cu trei copii. Se schimbă formula de calcul!

„In 2022 a functionat de minune principiul fundamental al capitalismului, cererea si oferta. Dupa doi ani de pandemie, clientul nostru iubit, consumatorul, si-a dat drumul la cumparaturi hotarat sa faca praf toate economiile adunate. Cu o astfel de cerere in crestere si cu o oferta redusa – lanturile de aprovizionare inca isi ling ranile cauzate de pandemie si mai nou, de razboi, de altfel tot mapamandul este intr-o cursa pentru materii prime si materiale – era evident ca toate preturile o vor lua in sus, chiar si daca costurile ar fi ramas pe loc.

Citeşte şi: Scenariu negru anticipat de către economistul Mircea Coșea, pe fondul crizei din energie: „Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!”

Asadar, 2023, diferit de 2022, gata cu revenge-buying-ul, gata cu cresterile de preturi. Cresterea, daca va exista, nu poate veni decat din proiecte de investitii, insa aici intervine pericolul deficitului de resurse: degeaba ai bani daca nu ai forta de munca sau tehnologia sau materiile prime pentru a executa investitia. Ar fi de dorit ca antreprenorii si corporatistii sa stea cu ochii pe deficitul de resurse, cea mai buna dovada fiind termenul de livrare de peste un an al limuzinelor pe care si le-au comandat ca sa sarbatoreasca anul de pomina 2022″, mai scrie Dragoş Damian în businessmagazin.ro.