Dragoş Pătraru: Mi-e ruşine! Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României

Dragoş Pătraru, realizatorul emisiunii Starea Naţiei, de la TVR, s-a declarat revoltat şi ruşinat de atitudinea postului public de televiune faţă de tragedia de vineri noapte, de la clubul Colectiv. Totodată, el a scris că a aflat cu stupefacţie că la TVR nu există o procedură de intrare în breaking news.
Filip Stan
02 nov. 2015, 11:17
Dragoş Pătraru: Mi-e ruşine! Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României

Dragoş Pătraru a postat pe blog un text intitulat „TVR, serviciul public care nu are program cu publicul”, în care scrie că îi este ruşine de modul în care a reflectat Televiziunea Română tragedia de la clubul Colectiv, în care şi-au pierdut viaţa 30 de persoane, iar alte câteva zeci au suferit răni grave.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. O asistentă de la Maternitatea Bucur, mărturii cutremurătoare: Inclusiv medicii plângeau

Mi-e rușine! E un sentiment puternic, care mă încearcă, de vineri seară, dincolo de tristețe și de revoltă, legat de ceea ce s-a întâmplat. Cred că mulți dintre cei care ar trebui să tacă vorbesc mult prea mult, de trei zile. În semn de respect pentru familiile victimelor, pentru cei aflați încă în mare suferință, am tăcut până acum. Și nu vom face emisiunea Starea nației nici mâine, în cea de-a treia zi de doliu național. Vom avea marți o ediție specială pe acest subiect. Poate până atunci vom avea și ceva mai multe răspunsuri.

Am văzut lucruri extraordinare de vineri seară până acum: am văzut oameni fantastici, am văzut solidaritate, am văzut omenie. Dar am văzut și multe lucruri groaznice. Am văzut mulți nemernici, profitori. Neoameni.
Și despre unii, și despre alții, trebuie să vorbim. Unora să le mulțumim, pe ceilalți să-i punem la punct.

Citeşte şi LOCUL unde era clubul COLECTIV, blestemat din cauza fondatorului. „Îi închideau în case şi îi ardeau…”

Sunt foarte multe lucruri de făcut. Despre ele, trebuie întâi să vorbim. Și apoi, obligatoriu, după ce stabilim ce s-a întâmplat, să facem. Să facem în așa fel încât astfel de tragedii să nu se mai întâmple. De fapt, asta sună mai degrabă a declarație politică. Tragediile nu pot fi anulate. Întotdeauna cineva va face o prostie care va produce o tragedie. Voluntar sau involuntar. Dar depinde de acțiunile noastre să limităm proporțiile și urmările acestor evenimente. Să ne înțelegem. Ceea ce s-a întâmplat vineri seară putea să nu fie nici măcar o știre, dacă cineva avea pregătit un stingător în momentul în care s-a aprins buretele ăla blestemat. Iar asta s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi respectat câteva reguli de siguranță ce par banale, la prima vedere. Dar nu despre ce s-a întâmplat vineri vreau să vorbesc aici. Pentru că ar fi încă o sursă de gălăgie inutilă acum.

Citeşte şi Patronii clubului Colectiv fac acuzaţii grave: Tragedia a fost provocată de organizatorii concertului

Ce simt că sunt eu dator să evidențiez este lipsa de reacție a unui serviciu public foarte important. Serviciul public numit Televiziunea Română. TVR nu a transmis nimic vineri noapte. N-a avut imagini, ci doar informații pe crawl. Jalnic! Televiziune publică fără imagini, doar cu text. Aflu, stupefiat, că nu există o procedură de intrare în breaking news. Vă puteți închipui așa ceva? Într-o instituție supraaglomerată, cu atât de mulți oameni, cu atât de multe resurse, o instituție blocată de multă vreme în proiect, sufocată de proceduri care mai de care mai complicate, nu există o procedură de intrare în direct, de la un eveniment. Încerc să înțeleg și nu reușesc. Cum e posibil așa ceva? E ca și cum într-un spital ai duce urgențele întâi la cantină. E ca și cum pompierii s-ar trezi că nu au furtun, după ce au ajuns la locul incendiului. Televiziunea publică are, peste tot în lume, atribuții foarte clare. Și un rol foarte important îl joacă televiziunea publică în cazuri de urgență. Ce s-ar fi întâmplat dacă vineri seară ar fi avut loc un cutremur mare? B1 TV, de pildă, postul privat de știri care nu a transmis nimic de la locul tragediei, are doar o responsabilitate morală, față de propriii telespectatori. E problema lor. TVR nu e în aceeași situație. Televiziunea publică are datoria scrisă, reglementată prin lege, de a informa populația, toată populația, în cazuri de urgență. Bun, nu a avut loc un atac terorist sau un cutremur, dar s-a produs o nenorocire de proporții. Iar TVR avea obligația de a-i informa pe cetățeni. Alocând pentru asta toate resursele pentru care oamenii plătesc, lună de lună, abonamentul tv.

Mi-e atât de ciudă că trebuie să o spun, dar sunt nevoit: vineri seară, treaba televiziunii publice a fost făcută de televiziunile private. Zeci de jurnaliști de la televiziunile comerciale au făcut și treaba jurnaliștilor de la TVR, plătiți de cetățenii României. Este inacceptabil! Și trebuie, după toate cele întâmplate, ca televiziunea publică să ia măsurle necesare pentru ca instituția să funcționeze cât mai rapid așa cum trebuie, în interesul cetățenilor, nu în interesul partidelor aflate la putere, nu în interesul angajaților instituției.

În vara anului trecut, când mi s-a propus să vin la TVR, am venit ca la echipa națională. Indiferent de situația în care se află televiziunea publică, cred că a lucra pentru acest serviciu public, a te pune exclusiv în slujba interesului public, în slujba cetățeanului, ceea ce încerc la fiecare ediție a emisiunii Starea nației, este o chestiune de mândrie. Și până vineri seară am fost tare mândru că lucrez la televiziunea publică. Acum, mi-e rușine. Chiar dacă nu sunt angajatul televiziunii publice, mi-e rușine. Asta am simțit când am citit ce-a scris Cătălin Tolontan despre TVR. Rușine! Rușine cu care trăiesc de trei zile mulți oameni din TVR. Iar asta sper să se vadă cât mai rapid, pentru început prin câteva decizii concrete.

Citeşte şi Marius Ruşitoru, editor de imagine în TVR, a murit în incendiul de la Colectiv. VIDEO

Oamenii din TVR trebuie să înțeleagă că acolo nu este raiul pilelor, nu este locul călduț unde vremea trece, leafa merge, nu este instituția de stat unde tu te faci că lucrezi, iar statul se face că te plătește. Televiziunea publică trebuie fie închisă, fie relansată pe cu totul alte coordonate. Avem de-a face cu o instituție care de ani de zile nu este practic condusă. Da, există scuze, există explicații, le tot aud: trebuie schimbată legea, trebuie modificat regulamentul, asta n-avem voie, ailaltă nu se poate…

Dincolo de toate astea, televiziunea publică trebuie să își facă treaba de serviciu public. În primul rând, să-i informeze pe oameni. Apoi să-i educe, să-i distreze, să fie o platformă pentru ideile politice și așa mai departe. Vineri, TVR nu a fost televiziunea publică a României. Iar asta nu trebuie să se mai întâmple niciodată.
Așa că, dincolo de lucrurile care n-au mers la alte instituții vineri seară, e nevoie și de măsuri rapide și concrete pentru ca TVR să fie, tot timpul, indiferent de ceea ce se întâmplă, televiziunea publică a României!”, a scris Dragoş Pătraru.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste renovarea completă a unui apartament cu 2 camere, la prețul actual al materialelor de construcție și manoperei din 2025. Lista completă a prețurilor
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare voce a țării. A fost o zeiță a muzicii. Nu va mai fi nimeni ca ea
Playtech.ro
Orașul în care se va construi cel mai mare mall din România. Va detrona AFI Cotroceni
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cele mai bune paste cu pui. Secretul stă în sos
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
Ireal ce a găsit Piedone într-un faimos bar din Constanța. Când a văzut asta, șeful ANCP a închis localul
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare