Dragoş Săvulescu nu va fi extrădat. Judecătorii greci au respins cererea statului român

Magistraţii greci au refuzat cererea statului român de extrădare a lui Dragoș Săvulescu, se arată într-o declarație a apărării sale remisă presei. Afaceristul susține că a trecut prin „iad” în ultima perioadă.

10 sept. 2021, 21:36
Dragoş Săvulescu nu va fi extrădat. Judecătorii greci au respins cererea statului român

Dragoş Săvulescu nu va fi extrădat. „Omul de afaceri și producătorul de film Dragoș Săvulescu și soția sa Angela Martini, autor și ex-Miss Univers Albania, au anunțat astăzi că un tribunal elen a blocat din nou o încercare a României de a-l extrăda. Odată cu decizia de astăzi se consemnează a doua oară când un tribunal european respinge o cerere de extrădare în cazul său și pune capăt ultimului capitol din ceea ce domnul Săvulescu descrie ca fiind  o mascarada judiciară ce îmi afectează viața de 16 ani„, se arată într-o declarație a apărării remisă presei.

Curtea de Apel a Mării Egee din Syros i-a dat dreptate fostului acţionar de la Dinamo, stabilind că România nu are puterea de a forța extrădarea sa din Grecia. Totodată, magistraţii eleni au ordonat retragerea imediată a mandatului de arestare din România.

Dragoş Săvulescu nu va fi extrădat

Omul de afaceri se afla în vacanță, pe insula Mykonos, alături de soţia sa, modelul Angela Martini, în momentul în care a fost ridicat de autoritățile elene.

Citeste si Dragoş Săvulescu plăteşte o avere pentru luxul din Mykonos, dar soţia lui nu are o stare psihică bună

La părăsirea instanței din Syros, Dragoș Săvulescu a declarat că în ultimele săptămâni a trecut „prin iad”. Fostul acționar al lui Dinamo susține că s-a făcut un mare abuz în cazul său și promite dezvăluiri incendiare.

Chiar dacă în ultimele săptămâni am trecut prin iad, arestarea mea din Mykonos a dovedit încă o dată ca autoritățile române au ignorat abuziv legislația italiană și europeană prin menținerea unui mandat de arestare în situația în care din punct de vedere legal nu aveau autoritatea de a face acest lucru. Sunt recunoscător instanței din Grecia pentru corecta aplicare a legii. Revenit acasă la Milano, sunt hotărât să expun public marele abuz facut în cazul meu ca și în multe alte cazuri din România”, a precizat Săvulescu.

Omul de afaceri a fost condamnat definitiv la închisoare, cu executare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia, alături de fostul primar al Constanței Radu Mazăre și de Cristi Borcea.

În februarie 2019, Magistrații Curții de Apel București au emis mandatul de executare a pedepsei închisorii, dar Săvulescu nu a fost găsit pentru punerea în aplicare a mandatului european de arestare și urmărire internațională.

Omul de afaceri a fugit din țară înainte ca instanţa să îl condamne definitiv şi s-a stabilit în Italia, unde Curtea de Apel din Napoli a respins cererea României de extrădare. Mai mult, judecătorii italieni i-au transformat cei cinci ani şi jumătate de închisoare cu executare în doi ani şi cinci luni, dar cu suspendare pe teritoriul Italiei.

Citeste si Ana Birchall: „Reţinerea lui Dragoş Săvulescu în Grecia poate fi considerată o privare nelegală de libertate”. Acuzaţii la adresa fostului ministru Stelian Ion

Angela Martini, soția lui Dragoș Săvulescu, crede că statul român i-a făcut soţului ei o mare nedreptate

Soția lui Dragoș Săvulescu, Angela Martini, fostă Miss Univers Albania, în vârstă de 35 de ani, a declarat, după pronunțarea sentinței, că arestarea soţului ei a fost ilegală şi făcută la presiunea autorităţilor române:

Sunt atât de fericită. Se pare că acest coșmar s-a încheiat în sfârșit. Am trăit momente demne de scenariu de film, iar după ce am înțeles care a fost nivelul presiunii făcute de autoritățile române pentru o arestare care s-a dovedit a fi ilegală, am înțeles din nou cât de multă injustiție există.

În acest moment însă nu îmi doresc decât să uit această experiență teribilă. Arestarea lui Dragoș în Mykonos a fost un moment extrem de dificil apărut după ce ne-am luptat pentru justiție adevărată atât de mult timp”, a declarat Angela Martini.