Drama copiilor crescuţi fără părinţi. Reportaj tulburator România TV, în satele îmbolnăvite de mirajul străinătăţii VIDEO

Milioane de români trăiesc cu dorul în suflet, departe de casă. Au plecat printre străini ca să-și câștige pâinea și să ducă o viață mai bună decât la ei acasă. Și-au lăsat copiii și părinții aici sperând că într-o zi se vor întoarce. Odată cu plecarea lor copiii au rămas cu dorul părinților, iar bătrânii au rămas să-și trăiască restul zilelor în singurătate.

03 dec. 2019, 15:02
Drama copiilor crescuţi fără părinţi. Reportaj tulburator România TV, în satele îmbolnăvite de mirajul străinătăţii VIDEO

De ani de zile Cristina, Iuliana și Sami se luptă cu dorul de părinți. Cei trei copilași din localitatea doljeană Milovan au fost crescuți de bunică încă de mici. Părinții au fost nevoiți să plece peste hotare ca să câștige un ban în plus. Niciunul dintre ei nu s-a mai întros acasă. Mama a murit în urmă cu patru ani într-un accident de muncă, iar tatăl a rămas acolo ca să-și plătească datoriile.

Singură i-am crescut, de 15ani . Mama când i-a făcut i-a lăsat. Am fost de acord să se ducă şi ea la muncă cu băiatul meu, pe urmă s-a întâmplat acum patru ani şi a murit în Grecia„, spune bunica, pentru România TV.

Bunica s-a transformat în timp în mamă și tată. Dintr-o pensie de câteva sute de lei se chinuie să-și crească nepoții. Din păcate, timpul nu iartă. Pe zi ce trece puterile o lasă și simte că nu mai poate să lupte. Și-ar dori ca fiul ei să se întoarcă acasă. Sufletul i se sfărâmă în bucăți cănd își vede zilnic nepoții cum se luptă cu dorul de părinte.

Se descurcă greu. Locuiesc toți patru într-o cămăruță, iar iarna bunica umblă prin păduri pentru a aduna vreascuri pentru foc. Mai este puțin și se apropie Crăciunul, însă nici în acest an copiii nu vor avea cadouri și nici brad. Ultima dată, Moșul le-a adus câteva bomboane și un pachet de biscuiți.

Ca ei sunt mulți copii și bătrâni abandonați, lăsați în grija sorții. Tinerii au plecat din țară pentru a-și face un rost. Casele au rămas goale, abandonate, iar lacătele au ruginit pe porți. În Gorj, în satul Rătez mai locuiesc doar câteva suflete, majoritatea bătrâni. Restul au plecat fără să se uite înapoi. Un cimitir al ruinelor îngropat în bălării. Așa arată acum radiografia satului românesc. Singurii copii din satul Rătez sunt într-o familie cu opt frați. Cel mai mic are doar câteva luni, iar cel mare 14 ani. Peste câțiva ani vor pleca și ei.

Mirajul străinătății a distrus milioane de suflete. Copii care nu simt niciodată dragostea părintească, bătrâni care se sting de dorul copiilor și sate lăsate în paragină. Asta rămâne de cele mai multe ori în urma celor care caută o viață mai bună peste hotare.

Reportajul complet difuzat de România TV şi declaraţiile sfâşietoare ale copiilor care cresc fără părinţi, în materialul video de mai jos: