Drama neştiută a marii soliste Ileana Şipoteanu. Gloanţele de la Revoluţie i-au luat vocea

O artistă ale cărei piese au primit milioane de aplauze, Ileana Șipoteanu continuă să rămână în primul eșalon al muzicii ușoare, fidelă genului care a consacrat-o. A existat însă un moment în care toată cariera ei s-ar fi putut nărui: gloanțele de la Revoluție i-au luat vocea, la modul propriu.

17 mai 2017, 11:56
Drama neştiută a marii soliste Ileana Şipoteanu. Gloanţele de la Revoluţie i-au luat vocea

În urmă cu 30 de ani și-a făcut debutul cu șlagărul „Ce mult te-am iubit”, o melodie compusă de Dumitru Lupu, care, culmea, a lipit-o pe vedeta Epocii de Aur de compozitor până azi, scrie libertatea.ro. Acesta i-a fost alături la greaua cumpănă pe care a traversat-o la revoluție.

Citeşte şi Cornel Galeş, de nerecunoscut! E tulburător cum o viseaza pe Ileana Ciuculete: „Mă controlează prin nişte energii”

Pe străzile din centrul Bucureștiului, în noaptea de decembrie ’89, când revolta populară începută la Timișoara avea ecou la București, artista a suferit un șoc emoțional în urma căruia a rămas efectiv fără grai mai mult de un an, la modul propriu. Zvonurile despre înăbușirea sângeroasă a manifestării de la Timișoara au ajuns sub forma multor povești îngrozitoare, în întreaga țară. Chiar și în Bacău, unde artista se afla în turneu, alături de Gabriel Cotabiță și Octavian Ursulescu.

Gândurile negre alimentate de panica generală au creat un alt război în sufletul artistei pe tot parcursul drumului spre București, într-o noapte plină de filtre ale Miliției în fiecare oraș de pe rută. În lipsa unor știri clare, de teama unei revolte și la București, prezentatorul Octavian Ursulescu a lăsat-o artistă în stradă, aproape de Piața Universității.

A fost mută un an întreg

Drumul pe străzi lăturalnice, până la Piața Romană, unde artista locuia, a fost un infern, iar realitatea urbană- zeci de milițieni pe stradă și împușcăturile care se auzeu de jur-împrejur – coroborată cu concentrarea pe aspectele negative au distrus-o psihic. Ileana Șipoteanu a suferit un șoc emoțional și a ajuns să fie tratată clinic la Spitalul Colțea.

Citeşte şi Mesajul Denisei Manelista pentru prieteni după ce a fost diagnosticată cu aceeaşi afecţiune ca Ileana Ciuculete

Timp de un an, artista a trebuit să facă playback, chiar și după ce ordinea socială s-a restabilit în țară. Grozăviile și ororile infernului de la Revoluție au trimis-o într-o depresie din care a scăpat cu ajutorul soțul său, compozitorul Dumitru Lupu. Practic, Ileana nu a mai găsit puterea să cânte sau să vorbească.

În ciuda traumei ce a marcat-o, în anii ce au urmat, artista (50 de ani) nu și-a pierdut zâmbetul și încrederea, iar viața sa și-a continuat, în cele din urmă, cursul firesc. Actriță, solistă și profesoară, Ileana Șipoteanu are o frumoasa fată, Dumitrana, în vârstă de 22 ani.