Drama soldatului rus care fuge de mobilizare şi va rata naşterea copilului său: „Nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

Vladimir Putin a ordonat miercuri mobilizarea parţială a rezerviştilor armatei ruse, iar ordinele de încorporare nu au întârziat să fie primite de mulţi tineri ruşi, printre care şi sergentul în rezervă Oleg.

22 sept. 2022, 22:28
Drama soldatului rus care fuge de mobilizare şi va rata naşterea copilului său: „Nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş”

Oleg, un sergent rus aflat în rezervă, a primit în cutia poştală ordinul prin care i se cerea să se prezinte la centrul local de recrutare din Kazan, capitala republicii ruseşti Tatarstan. El a declarat că va fugi din ţară, deşi soţia sa este însărcinată şi el va rata naşterea copilului său, dar nu îl va lăsa pe Putin să îl transforme într-un ”ucigaş”, relatează The Guardian.

În calitate de sergent rus în vârstă de 29 de ani aflat în rezervă, Oleg a spus că a ştiut întotdeauna că va fi în prima linie dacă va fi declarată o mobilizare, dar a sperat nu va fi obligat să lupte în războiul din Ucraina.

”M-a durut inima când am primit chemarea. Dar ştiam că nu am timp să disper”, a spus el.

Şi-a împachetat rapid toate bunurile şi a rezervat un bilet doar dus către Orenburg, un oraş din sudul Rusiei, aproape de graniţa cu Kazahstanul.

”Voi trece cu maşina în seara asta”, a mărturisit tânărul într-un interviu telefonic, joi, de la aeroportul din Orenburg.

Citeşte şi: VIDEO. Ruşii refuză să se supună încorporărilor forţate: „Acesta nu este război!”. Europa promite avantaje dezertorilor din Rusia

”Nu am idee când voi pune din nou piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea pe care bărbaţii ruşi o riscă pentru că fug de mobilizare.

Oleg a spus că îşi va lăsa în urmă soţia, care urmează să nască săptămâna viitoare.

”Voi rata cea mai importantă zi din viaţa mea. Dar pur şi simplu nu-l las pe Putin să mă transforme într-un ucigaş într-un război la care nu vreau să particip”, a evocat bărbatul.

Decizia Kremlinului de a anunţa o mobilizare parţială a determinat bărbaţii care au vârsta legală de a lupta să îşi părăsească ţara, acţiune care a declanşat un nou exod de creiere, posibil fără precedent, în zilele şi săptămânile următoare.

The Guardian a vorbit cu mai mult de doisprezece bărbaţi şi femei care au părăsit Rusia de când Putin a anunţat aşa-numita mobilizare parţială sau care intenţionează să o facă în următoarele zile.

Opţiunile de a fugi sunt limitate, spun ei. La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci ţări membre UE care se învecinează cu Rusia au anunţat că nu vor mai permite ruşilor să intre pe teritoriul lor folosind vize turistice.

Citeşte şi: Ramzan Kadîrov se revoltă după schimbul de prizonieri dintre Rusia şi Ucraina: „Nu e corect. Luptătorii noştri i-au zdrobit pe fascişti în Mariupol”