Drama unei familii din Iaşi, în prag de sărbători. Sacrificiile făcute de mama bolnavă pentru copii: „Fac orice ca măcar ei să înveţe carte”

Familia Precupanu este una dintre familiile din comuna Româneşti, judeţul Iaşi, care se luptă zi de zi ca să supravieţuiască. Mama are probleme grave de sănătate, însă de multe ori renunţă să mai cumpere medicamente pentru a avea ce le pune copiilor pe masă.

03 dec. 2021, 17:05

Drama unei familii din Iaşi, în prag de sărbători. În timp ce de Crăciun toţi copiii îl aşteaptă cu nerăbdare pe Moş Crăciun, copiii familiei Precupanu nici nu îndrăznesc să viseze la cadouri.

Drama unei familii din Iaşi, în prag de sărbători

Toată averea Ionelei şi a soţului ei sunt cei doi copii minunaţi, pentru care sunt dispuşi să facă orice. Deşi are probleme grave cu rinichii, Ionela renunţă de multe ori să-şi mai cumpere medicamentele pentru a putea pune pachet băieţilor la şcoală.

Citeşte şi Povestea copleșitoare a unei mame, aflate pe patul de moarte. Vrea să petreacă ultimul Crăciun mai devreme, pentru a lăsa o amintire fiului ei

„Măcar copiii să facă carte dacă eu nu am avut posibilitatea”, povesteşte femeie, potrivit Ziarul de Iaşi. 

Ionuţ şi Andrei sunt doi copii minunaţi, plini de energie. Mama povesteşte că într-o zi s-au trezit de la 4 dimineaţă şi voiau să plece la grădiniţă.

„Aşa fac şi sâmbăta şi duminica. Se trezesc dimineaţă şi îmi spun că ei vor să plece la grădi. Eu dacă nu am avut posibilitatea să merg la şcoală,  fac orice ca măcar ei să înveţe carte”, spune femeia, care îşi riscă sănătate pentru a avea ce le pune pe masă copiilor.

Perioada în care micuţii au făcut ore online a fost cumplită. Pentru ca băieţii ei să aibă pe ce intra la ore, Ionela a umblat prin sat ca să facă rost de un dispozitiv.

„Le trimitea doamna materiale, chiar dacă nu aveau cu ce intra la orele online, dar mă simţeam eu prost că ai mei nu puteau să intre cu ceilalţi copii”, explică mama celor doi copii printre lacrimi.

Familia Precupanu locuieşte în curte cu părinţii soţului, într-o căsuţă cu trei camere ridicată cu multe sacrificii. Deşi cei doi spun că sunt soţ şi soţie, aceştia nu sunt căsătoriţi legal şi nu pot beneficia de ajutorul social de la Primărie, singurul venit este alocaţia celor doi copii. De asemenea, tătal munceşte cu ziua pe unde apucă pentru a putea face rost de bani.

Ionela a scăpat ca prin urechile acului de dializă, dar tot trebuie să meargă regulat la control. Iar când asigurarea medicală lipseşte, banii ajung cu greu pentru plata analizelor şi medicamentelor.

Deşi are probleme de sănătate, Ionela este nevoită să spele totul la mână, deoarece maşina de spălat primită de la o rudă s-a stricat. Căsuţa în care cei patru locuiesc a fost la un pas să ia foc din cauza unei sobe construită defectuos. Din fericire, focul a fost stins la timp, însă urmele de arsură se văd şi acum pentru că nu au avut bani să schimbe lucrurile arse.

 

Cei doi băieţi sunt singurele bucurii ale familiei. Ionela se luminează la faţă când vorbeşte de copii, de cât de isteţi sunt la grădiniţă şi atunci când îi aude ce vor să facă când vor creşte mari.

Cei care doresc să ofere un ajutor, oricât de mic, în această campanie sunt aşteptaţi la sediul redacţiei Ziarului de Iaşi de pe bd. Nicolae Iorga nr. 35 (vis-a-vis de Gara Internaţională). Mai multe detalii, la telefon 0232/271.271. La acelaşi număr, firmele pot obţine detalii despre eventualele contracte de sponsorizare, care pot fi necesare în aceste situaţii, şi care pot fi transmise, la cerere, prin e-mail sau fax.

Sursa foto: Ziarul de Iaşi

Citeşte şi Un copil doarme într-o casă prăbușită pe o plajă din Africa. Povestea din spatele imaginii care a impresionat o lume întreagă