Drama unui tânăr bolnav de cancer: Medicamentele eficiente împotriva cancerului NU îi sunt decontate

Daniel A., un tanar din Ploieşti, a facut zeci de apeluri disperate catre toate institutiile statului pentru ca medicamentul de care are nevoie pentru a-şi trata cancerul gastric sa intre pe lista celor compensate. Daniel sufera de cancer gastric, iar tratamentul, asa cum reiese din scrisoarea medicala, depinde de un medicament numit "Herceptin". Din păcate, acest medicament este decontat în România doar pentru cancerul de sân.

14 nov. 2016, 13:16
Drama unui tânăr bolnav de cancer: Medicamentele eficiente împotriva cancerului NU îi sunt decontate

„Herceptin” actioneaza tintit asupra receptorilor HER 2, fiind de neînlocuit in schema de tratament de care are nevoie Daniel.

In Romania, insa, „Herceptin” nu este decontat decat pentru cancerul de san cu receptorul HER2, iar costurile acestui medicament sunt imposibil de suportat de pacientii „de rand”, potrivit ph-online.ro.

Daniel a avut sansa sa primeasca 4 sedinte de tratament in Turcia, in clinica Acibadem, recunoscuta pentru tratamentele eficiente impotriva cancerului. Aceste sedinte l-au costat pe tanarul ploiestean peste 15.000 de euro, iar continuarea sedintelor de chimioterapie presupune alte mii de euro, bani de care Daniel nu mai dispune.

In urma apelurilor disperate ale familiei catre CAS Prahova, CNAS si Ministerul Sanatatii, Daniel a fost pus in fata unei realitati crude: condamnarea la moarte. Iar asta, pentru ca Daniel n-a avut „sansa” sa se imbolnaveasca de cancer mamar, in cazul caruia medicamentul de care are nevoie este decontat de stat, ci de cancer gastric cu metastaze in tot corpul.

Cu toate ca admite intru totul eficienta medicamentului „Herceptin” in tratamentul cancerului gastric HER 2, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate i-a raspuns lui Daniel faptul ca acest medicament „nu a intrunit punctajul” pentru a fi inclus in lista compensatelor. In schimb, pacientului i s-au oferit alte medicamente mai ieftine, a caror eficienta este egala cu zero.

Mai jos publicam scrisoarea medicala din care reiese faptul ca viata lui Daniel depinde de „Herceptin”:

Si Agentia Nationala a Medicamentului recomanda „Herceptin” ca medicament DE NEINLOCUIT in tratamentul cancerului gastric HER 2 pozitiv, asa cum reiese dintr-un raport de evaluare a tehnologiilor medicale realizat in 2014:

RAPORT DE EVALUARE A TEHNOLOGIILOR MEDICALE

HERCEPTIN
INDICAȚIA: tratamentul pacienţilor adulţi cu adenocarcinom gastric metastatic HER2 pozitiv sau a joncţiunii gastroesofagiene,care nu au primit anterior tratament împotriva cancerului pentru boala lor metastatica.

2. EVALUĂRI HTA INTERNAȚIONALE

2.1 HAS – Raportul realizat în Franţa de către HAS privind evaluarea Trastuzumabum (Herceptin) în asociere cu capecitabină sau 5-fluorouracil şi cisplatină este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu adenocarcinom gastric metastatic HER2 pozitiv sau a joncţiunii gastroesofagiene, cărora nu li s-a administrat anterior tratament împotriva cancerului pentru boala lor metastatică concluzionează că acest medicament aduce un beneficiu terapeutic important (BT 1) reflectat prin nivelul SMR

2.2. NICE – În cadrul raportului NICE TA208 Trastuzumabum for the treatment of HER2-positive metastatic gastric cancer, NICE recomandă utilizarea Trastuzumabum (Herceptin) în asociere cu capecitabină sau 5-fluorouracil şi cisplatină pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu adenocarcinom gastric metastatic HER2 pozitiv sau a joncţiunii gastroesofagiene, cărora nu li s-a administrat anterior tratament împotriva cancerului pentru boala lor metastatică, fără restricții față de RCP.