Dramele războiului. Aproape 40% dintre ucraineni şi-au pierdut locul de muncă, din cauza invaziei Rusiei

Mai mult de o treime dintre ucraineni (39%) și-au pierdut locul de muncă din cauza războiului, arată rezultatele celui de-al cincisprezecelea sondaj național în condiții de război, realizat de grupul sociologic „Rating”.

27 iul. 2022, 14:48
Dramele războiului. Aproape 40% dintre ucraineni şi-au pierdut locul de muncă, din cauza invaziei Rusiei

Majoritatea celor care și-au pierdut locul de muncă se numără printre locuitorii din estul Ucrainei şi sunt cu precădere femei. „În dinamica pe regiuni se înregistrează o nouă creștere a numărului de șomeri în rândul locuitorilor ucraineni din est (în iunie – 53%, în iulie – 57%). De asemenea, o anumită creștere a numărului celor care și-au pierdut locul de muncă se remarcă și în rândul locuitorilor din regiunile centrale și vestice (în centru – 37% , în vest – 32%)”, se arată în comunicatul de presă dat publicităţii pe baza rezultatelor studiului.

Dintre cetăţenii ucraineni care și-au pierdut locul de muncă în timpul războiului, doar o treime îl caută activ acum, alți 23% se gândesc la asta, iar 41% ocupă o poziție de așteptare. Respondenții mai în vârstă, funcționarii publici și cei cu economii sunt mai puțin motivați decât alții să caute un nou loc de muncă.

În același timp, dintre cei care aveau un loc de muncă înainte de război, 59% lucrează în prezent: full-time – 34%, de la distanță sau part-time – 19%, și-au găsit un nou loc de muncă – 6%.

Citeşte şi HIMARS-urile ucrainenilor fac ravagii în teritoriile controlate de ruşi. Un important pod din Herson a fost distrus VIDEO

Potrivit rezultatelor sondajului, jumătate dintre angajați au avut salariile reduse cu 10 la sută sau mai mult. În 43% dintre cazuri valoarea salariilor nu s-a modificat şi doar în 9% dintre cazuri a crescut. Majoritatea celor care au înregistrat o scădere a veniturilor sunt cei care lucrează în prezent de la distanță sau part-time.

În același timp, majoritatea relativă (57%) dintre respondenți sunt pregătiți să continue să lucreze chiar dacă salariul va fi redus, 40% urmând să-și caute un nou loc de muncă.

Potrivit sondajului, încrederea în păstrarea locului de muncă în următoarele șase luni predomină în rândul oamenilor care lucrează (83% sunt convinși de acest lucru). Nu sunt sigur – 11%. Majoritatea acestora din urmă se numără printre cei al căror salariu a scăzut cu peste 50%.

Aproape 40% dintre oamenii care lucrează sunt convinși că și-ar putea găsi rapid un loc de muncă dacă l-ar pierde. 57% nu au o astfel de încredere, cel mai adesea aceștia sunt respondenți mai în vârstă, femei, lucrători din sectorul public.

Citeşte şi Odesa şi Nikolaev, sub bombardamente intense. Ruşii au distrus mai multe locuinţe de pe coasta Mării Negre