Drept la pensie şi asigurări de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de români. Reglementarea activităţilor casnice, propusă de Raluca Turcan

Aproape 1,2 milioane de persoane ar putea obţine dreptul la asigurări de sănătate şi la pensie în condiţiile în care activităţile casnice, desfăşurate în prezent, în mare parte, la negru, vor fi reglementate corespunzător.

06 iul. 2021, 16:52
Drept la pensie şi asigurări de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de români. Reglementarea activităţilor casnice, propusă de Raluca Turcan

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a discutat cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor despre reglementarea activităţilor casnice, prin care ar urma să fie acordat dreptul la pensie şi asigurări de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de români.

„Am dezbătut astăzi reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie.

Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a scris ministrul Muncii, pe Facebook.

Citeşte şi: Pensii 2021. Românul care a încasat într-o lună peste 3,2 milioane de lei. Plata contribuţiei la pensia din Pilonul II, cât 50 de salarii minime

Drept la pensie şi asigurări de sănătate pentru aproape 1,2 milioane de români. Ministerul Muncii vrea creşterea numărului de persoane care plătesc contribuţii

Raluca Turcan a explicat că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.

„Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a adăugat ministrul Muncii.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Marcel Ciolacu avertizează că pensiile şi salariile vor fi îngheţate. „Trăim o bătaie de joc din partea acestui Guvern. S-au transformat în nişte haiduci invers faţă de cei legendari”


loading...