Drogul „zombie” face ravagii printre tineri! O dată la 5 minute o persoană moare de supradoză. „Am găuri în picioare și tălpi”

Un tranchilizant destinat vacilor și cailor, a devenit un drog popular pe străzile din SUA. O dată la cinci minute o persoană își pierde viața din cauza acestuia. Drogul „Zombie” este denumit și „tranq” și distruge viețile a sute de mii de oameni. Cei mai mulți consumatori pot ajunge la amputarea membrelor, până la deces mai este doar un pas.

17 feb. 2023, 18:26
Drogul „zombie” face ravagii printre tineri! O dată la 5 minute o persoană moare de supradoză. „Am găuri în picioare și tălpi”

Un nou drog face ravagii pe străzile din America! La fiecare 5 minute o persoană moare din cauza „drogului tranq” supranumit și „dorgul zombie”. Acesta este în realitate un tranchilizant pentru animale, numit xilazină, însă a devenit extrem de popular printre cartierele rău famate din SUA. Acesta a pătruns pe piața de acolo și nici nu este scump, se vinde cu câțiva dolari la coțul străzii, însă efectele sunt devastatoare. Drogul zombie provoacă extrem de multă dependență, în plus acesta provoacă rănit atât de severe încât în foarte multe cazuri aputarea este necesară, informează The New York Times.

Citește și: Un drog consumat frecvent de tineri are efecte uimitoare asupra cancerului. Un celebru oncolog cere legalizarea lui în scop medical

Opioidul pentanil este responsabil pentru moartea a 70.000 de persoane anual, iar acum acesta a devenit și mai letal fiind amestecat cu un compus, un tranchilizant pentru vaci și pentru cai, care le putrezește pielea consumatorilor, relatează Sky News. Autoritățile și oficialii din sistemul medical sunt extrem de îngrijorați cu privire la răspândirea acestuia și la rănile pe care le provoacă acest drog.

Traficanții de droguri combină xilazina cu fentanilul, deoarece au realizat că astfel sunt accentuate efectele drogului, însă, în afară de starea de semiconștiență pe care o induce drogul, acesta mai provoacă și putrezirea pielii. Răni deschise apar într-o crustă solzoasă de țesut mort, numită escară, iar dacă sunt lăsate netratate pot duce la amputarea membrelor afectate.

Când efectul drogului trece, cosumatorii simt nevoia imediat de o doză nouă, iar sevrajul este unul extrem de dureros. Din cauza faptului că xilazina este un sedativ și nu un opioid, tratamentele obișnuite folosite în cazul unei supradoze cu opioide nu dau rezultate. Cu alte cuvinte, medicii au dificultăți enorme în a trata pacienții care necesită o astfel de intervenție.

Drogul „zombie” face ravagii pe stăzile din Philadelphia

„Trebuie să fiu arestat sau trimis la reabilitare departe de locul ăsta”, a explicat Zach care este consumator.

Zack este un veteran de război, care în trecut a luptat în Irak. În pandemie acesta a devenit din nou dependent de drogur. Acesta trăiește în cartierul Kensington din Philadelphia, care este considerat „paradisul drogurilor”.

„Locul ăsta cosumă tot ceea ce este bun. Toată bucuria pe care o aveai în inimă. Te vei schimba pentru că locul ăsta te forțează să te schimbi”.

Sam este un tânăr de 28 de ani, care a început să consume droguri de la o vârstă extrem de fragedă, respectiv de la 14. Acesta a explicat care sunt efectele adverse îngrozitoare ale drogului „zombie”.

„Tranq practic zombifică trupul oamenilor. Până acum nouă luni, nu am avut niciodată răni. Acum, am găuri în picioare și tălpi. Vezi oamenii de aici că sunt o coajă. Își trăiesc viața câte două minute o dată pentru că asta e tot ceea ce contează. Sunt norocos că mai am încă forță să lupt.”

Deși acesta a fost în repetate rânduri în centre specializate în dezintoxicare, Sam spune că niciun tratament oferit de medicii specialiști nu poate face față noului drog.

„Mă trezeam dimineața plângând pentru că brațele mele mureau”, a spus Tracey McCann, în vârstă de 39 de ani.

Povestea lui Tracey McCann este una de coșmar și a început în anul 2009, când femeia a devenit dependentă de calmantele care i-au fost prescrise în urma unui accident grav de mașina. De acolo lucrurile au escaladat rapid. Un iubit pe care l-a cunoscut la reabilitare i-a oferit pentru prima dată heroină. Fentanilul, mai ieftin și mai intens, i-a luat locul heroinei, dar odată cu pandemia, a apărut tran, de care femeia a devenit rapid dependentă.

Piața drogurilor ilegale din Philadelphia este suprasaturată cu noul drog zombie care face ravagii în comunitatea persoanelor dependente de opioide.

„Este prea târziu pentru Philly. Dacă alte orașe din țară au șansa de a îl evita, trebuie să ne asculte povestea.”, a spus un angajat al unui centru care oferă servicii de sănătate în Kensington.

Citește și: Un nou drog, folosit în cluburile din Capitală: „Se pune cu pipeta în suc sau energizante. Nu se amestecă niciodată cu alcool”