Drogurile de 40 milioane euro capturate în România, folosite pentru a finanţa reţele din Afganistan VIDEO

Peste 330 de kilograme de heroină, cu o valoare de piaţă de aproximativ 40 de milioane de euro, au fost capturate marţi, după ce două tiruri, care transportau paleţi din rumeguş, au fost oprite concomitent, unul la punctul de trecere a frontierei din Satu Mare, iar al doilea la Bistriţa. Operaţiune a fost pregătită timp de patru ani de DIICOT şi a purtat numele de "Green Arrow" (săgeata verde, trad.). Heroina provenea din Afganistan şi traversa ţara noastră pentru a ajunge în Olanda.

RomaniaTV.net
29 iul. 2015, 10:23
Drogurile de 40 milioane euro capturate în România, folosite pentru a finanţa reţele din Afganistan VIDEO

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Satu Mare și polițiști de frontieră au confiscat 333 kg de heroină.

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat, într-o conferință de presă, că aceasta este cea mai mare captură de heroină pe teritoriul României după 1990, precedenta fiind din 2005, când au fost găsite 256 kg.

Drogurile erau ambalate în pachete și transportate în două TIR-uri, în rezervoare speciale din tablă, acoperite cu foaie de plumb, pentru a nu fi detectate. De asemenea, pachetele cu droguri erau îmbibate cu boia de ardei iute și piper, pentru a nu fi descoperite de câinii anti-drog.

Puritatea heroinei este de 62-65%, valoarea de piață engro fiind de 8 milioane euro. Însă odată ajunse pe piaţa neagră, împărţită în doze, şi vândută consumatorilor, preţul drogurilor ar fi crescut de cinci ori şi ar fi ajuns la o valoare finală de aproximativ 40 de milioane de euro. În mod obişnuit, puritatea heroinei care ajunge la consumator este de aproximativ 10-15 la sută.

Potrivit şefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, drogurile proveneau cel mai probabil din Afganistan şi ai fost aduse pe ruta Afganistan — Azerbaidjan — Georgia — Armenia, apoi transportate pe Marea Neagră în Ucraina, iar de aici în România. Potrivit lui Claudiu Cucu, şeful Directiei de Combatere a Crimei Organizate din cadrul IGPR, ţara de destinaţie pentru droguri ar fi Olanda, România fiind doar o ţară de tranzit.

Au fost reţinute patru persoane: doi români şi doi turci, cu domiciliul în România. Primele informaţii despre reţeaua de trafic de droguri au intrat în posesia autorităţilor în 2011, iar în ultimii ani traficanţii au fost supravegheaţi.

Cel care a depistat locația în care erau ascunse dorgurile a fost chiar câinele de serviciu al polițiștilor de frontieră de la Petea. Când a văzut ce au găsit oamenii legii în mașina sa, șoferul TIR-ului a leșinat.