Drumuri construite „la linie”: scanerul folosit de STRABAG care verifică corectitudinea execuției în orice moment

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări.
Filip Stan
27 sept. 2023, 14:08
Drumuri construite

Execuția corectă a proiectelor de drumuri reprezintă acum o sarcină mai ușoară datorită tehnologiei. Folosit în special la modernizările de drumuri, scanerul RD-M1 oferă informații precise prin care poate fi verificată corectitudinea execuției în orice moment, spun specialiștii companiei de construcții STRABAG.

„RD-M1 captează un flux de date altimetrice și planimetrice, oferind informații precise asupra unei suprafețe de drum. Rezultatul scanării este un nor de puncte, fiecare punct având atât poziție planimetrică (X,Y) cât și altimetrică (cota Z)”, au explicat specialiștii STRABAG.

De asemenea, prelucrarea datelor oferă posibilitatea de a lucra cu proiectele Beneficiarului (adaptate cerintelor STRABAG) sau cu contracte care includ proiectare proprie. STRABAG a folosit acest scaner la proiecte precum modernizarea DJ 107A Culoarul Mureșului, loturile 1 și 2 Dumbrăvița.

Cum funcționează

Într-o imagine cu scaner-ul RD-M1, se observă că acesta se află montat pe o utilitară Volkswagen Caddy. Asta în timp ce softurile asociate aparaturii se află instalate într-un laptop workstation. Același laptop este folosit atât pentru culegerea datelor din teren cât și pentru procesarea lor la birou, au mai spus specialiștii STRABAG. Aceștia au menționat că scanările traseelor alese s-au făcut cu viteză constantă, de aproximativ 35-45 km/h.

„În urma prelucrării datelor brute primare de la scaner, se poate obține un nor de puncte. Fiecare punct din acest nor are poziție (X,Y) în sistem Stereografic, cât și cota (Z) în sistem Marea Neagră”, au arătat experții. În continuarea prelucrărilor, după eliminarea elementelor care nu sunt folositoare, se generează un model 3D.

Pe baza modelului 3D generat, se creează suprafața de lucru – Ground.  Această suprafață va fi folosită la crearea proiectului care va fi pus în practică în teren. Apoi, în faza de proiectare, se creează profilele transversale la densitatea dorită, precum și profilul longitudinal. Proiectul elaborat în Magnet Construct, softul asociat echipamentului, se importă în utilaje.

În prima etapă, este folosit la frezarea drumului existent pentru îndepărtarea asfaltului cât și pentru regeometrizarea acestuia, conform noului proiect elaborat.

În etapa a doua, este folosit cu finisor dotat cu echipament 3D pentru așternerea în cotele proiectate.

Pe toata perioada punerii în operă se fac verificări permanente care asigură toleranțele și preciziile conform proiectului.

Acuratețe în crearea modelului 3D

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări. Iar acest model nu se poate obține cu acuratețe prin folosirea metodelor clasice topografice. „Dacă în momentul inițial T zero există acest model 3D, el poate fi actualizat permanent prin rescanări la diferite faze de execuție, la diferite straturi de asfalt. Astfel, pot fi obținute informații cantitative și calitative în orice moment al execuției”, au mai explicat experții.

Potrivit lor, cu acest scaner pot fi prevenite probleme de planeitate sau legate de grosimea straturilor de asfalt. „În orice moment se poate verifica corectitudinea execuției, ca pante transversale, longitudinale, planeități, prin suprapunerea modelului 3D al suprafeței inițiale peste modelul 3D proiectat, la diferite straturi”, au menționat specialiștii STRABAG.

Și grosimea stratului de asfalt așternut poate fi verificată la fel prin suprapunerea modelului 3D inițial peste modelul 3D obținut prin scanarea stratului superior, au adăugat reprezentanții constructorului.

Mai mult, acest scaner poate fi folosit și în zone de deal sau de munte. „Scanerul poate fi folosit în orice zonă geografică, cu condiția de a respecta indicațiile producătorului asupra deschiderii față de constelațiile satelitare, distanța față de clădiri, acoperire cu vegetație”, au indicat specialiștii.

De asemenea, pe lângă modernizări de drumuri, scanerul poate fi folosit și la proiecte de construit drumuri noi, dar la anumite faze.

„Scanerul se pretează pentru orice tip de proiect, dar în special pentru proiectele de frezare și așternere asfalt, acolo unde se poate face o corelare de tipul: scanare – obținere model 3D a suprafeței inițiale – proiect sau reproiectare pentru freză/ frezarea suprafeței în parametrii de pantă, conversii de pantă în aliniament sau curbe – rescanare suprafață obținută în urma frezării – așternere asfalt peste această suprafață conform proiect””, au mai arătat specialiștii.

Potrivit lor, scanerul poate interveni în construcția de drumuri noi, la straturile superioare, acolo unde se poate rula cu automobil pe suprafața care se dorește a fi scanată.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!