Drumuri construite „la linie”: scanerul folosit de STRABAG care verifică corectitudinea execuției în orice moment

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări.
Filip Stan
27 sept. 2023, 14:08
Drumuri construite

Execuția corectă a proiectelor de drumuri reprezintă acum o sarcină mai ușoară datorită tehnologiei. Folosit în special la modernizările de drumuri, scanerul RD-M1 oferă informații precise prin care poate fi verificată corectitudinea execuției în orice moment, spun specialiștii companiei de construcții STRABAG.

„RD-M1 captează un flux de date altimetrice și planimetrice, oferind informații precise asupra unei suprafețe de drum. Rezultatul scanării este un nor de puncte, fiecare punct având atât poziție planimetrică (X,Y) cât și altimetrică (cota Z)”, au explicat specialiștii STRABAG.

De asemenea, prelucrarea datelor oferă posibilitatea de a lucra cu proiectele Beneficiarului (adaptate cerintelor STRABAG) sau cu contracte care includ proiectare proprie. STRABAG a folosit acest scaner la proiecte precum modernizarea DJ 107A Culoarul Mureșului, loturile 1 și 2 Dumbrăvița.

Cum funcționează

Într-o imagine cu scaner-ul RD-M1, se observă că acesta se află montat pe o utilitară Volkswagen Caddy. Asta în timp ce softurile asociate aparaturii se află instalate într-un laptop workstation. Același laptop este folosit atât pentru culegerea datelor din teren cât și pentru procesarea lor la birou, au mai spus specialiștii STRABAG. Aceștia au menționat că scanările traseelor alese s-au făcut cu viteză constantă, de aproximativ 35-45 km/h.

„În urma prelucrării datelor brute primare de la scaner, se poate obține un nor de puncte. Fiecare punct din acest nor are poziție (X,Y) în sistem Stereografic, cât și cota (Z) în sistem Marea Neagră”, au arătat experții. În continuarea prelucrărilor, după eliminarea elementelor care nu sunt folositoare, se generează un model 3D.

Pe baza modelului 3D generat, se creează suprafața de lucru – Ground.  Această suprafață va fi folosită la crearea proiectului care va fi pus în practică în teren. Apoi, în faza de proiectare, se creează profilele transversale la densitatea dorită, precum și profilul longitudinal. Proiectul elaborat în Magnet Construct, softul asociat echipamentului, se importă în utilaje.

În prima etapă, este folosit la frezarea drumului existent pentru îndepărtarea asfaltului cât și pentru regeometrizarea acestuia, conform noului proiect elaborat.

În etapa a doua, este folosit cu finisor dotat cu echipament 3D pentru așternerea în cotele proiectate.

Pe toata perioada punerii în operă se fac verificări permanente care asigură toleranțele și preciziile conform proiectului.

Acuratețe în crearea modelului 3D

Specialiștii STRABAG au subliniat că este foarte importantă posibilitatea de a avea un model 3D al situației inițiale a drumului asupra căruia se execută lucrări. Iar acest model nu se poate obține cu acuratețe prin folosirea metodelor clasice topografice. „Dacă în momentul inițial T zero există acest model 3D, el poate fi actualizat permanent prin rescanări la diferite faze de execuție, la diferite straturi de asfalt. Astfel, pot fi obținute informații cantitative și calitative în orice moment al execuției”, au mai explicat experții.

Potrivit lor, cu acest scaner pot fi prevenite probleme de planeitate sau legate de grosimea straturilor de asfalt. „În orice moment se poate verifica corectitudinea execuției, ca pante transversale, longitudinale, planeități, prin suprapunerea modelului 3D al suprafeței inițiale peste modelul 3D proiectat, la diferite straturi”, au menționat specialiștii STRABAG.

Și grosimea stratului de asfalt așternut poate fi verificată la fel prin suprapunerea modelului 3D inițial peste modelul 3D obținut prin scanarea stratului superior, au adăugat reprezentanții constructorului.

Mai mult, acest scaner poate fi folosit și în zone de deal sau de munte. „Scanerul poate fi folosit în orice zonă geografică, cu condiția de a respecta indicațiile producătorului asupra deschiderii față de constelațiile satelitare, distanța față de clădiri, acoperire cu vegetație”, au indicat specialiștii.

De asemenea, pe lângă modernizări de drumuri, scanerul poate fi folosit și la proiecte de construit drumuri noi, dar la anumite faze.

„Scanerul se pretează pentru orice tip de proiect, dar în special pentru proiectele de frezare și așternere asfalt, acolo unde se poate face o corelare de tipul: scanare – obținere model 3D a suprafeței inițiale – proiect sau reproiectare pentru freză/ frezarea suprafeței în parametrii de pantă, conversii de pantă în aliniament sau curbe – rescanare suprafață obținută în urma frezării – așternere asfalt peste această suprafață conform proiect””, au mai arătat specialiștii.

Potrivit lor, scanerul poate interveni în construcția de drumuri noi, la straturile superioare, acolo unde se poate rula cu automobil pe suprafața care se dorește a fi scanată.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Ana Bodea vrea un copil cu Valentin Butnaru: „Nu m-a cerut încă, dar îmi doresc!“
Fanatik.ro
Unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din România se va deschide din această vară. Ce localități va străbate
Capital.ro
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
Se schimbă Codul Penal! Pedepse dure pentru cei care fac acest lucru!
Adevarul
De ce bebelușii spun „tata”, înainte să spună „mama” VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
wowbiz.ro
Getuța Sterp a răbufnit și ea la adresa Marei Bănică! Ce i-a transmis jurnalistei: „Să vezi ce bătaie de joc ți-ai făcut singură. Nu rămâne așa”
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă soția lui Radu Mazăre, de fapt. Roxana e însărcinată în 4 luni!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Șocul pe care o străină de pe TikTok l-a avut când a aflat din ce sunt făcute sarmalele: „Nu voi mai mânca sarmale în viața mea. Nu am știut niciodată...”
Capital.ro
S-a dat interdicție în România. Este ilegal în sate și în orașele mici. Legea e deja activă
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
stirilekanald.ro
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
substantial.ro
Descoperă rețeta salatei de legume la borcan: Gust de vară, prospețime și conveniență în bucătăria ta!
MediaFlux
Un ALT IMPOZIT la PENSIE după RECALCULARE. Anunțul ministrului MUNCII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'