DSP Neamţ ştia că saloanele ATI ale Spitalului de Urgenţă vor fi mutate. Un angajat DSP a anunţat mutarea pe 4 noiembrie

Doctorul Cătălin Herghelegiu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, anunţa pe data de 4 noiembrie, într-o conferinţă organizată de prefectul judeţului Neamţ, George Lazăr, că saloanele de 8 paturi ATI ale Spitalului de Urgenţă Neamţ vor fi mutate de la etajul 3 la etajul 2.

19 nov. 2020, 23:44
DSP Neamţ ştia că saloanele ATI ale Spitalului de Urgenţă vor fi mutate. Un angajat DSP a anunţat mutarea pe 4 noiembrie

DSP Neamţ ştia că aceste saloane vor fi mutate, având în vedere că operaţiunea a fost prezentată chiar de un angajat al instituţiei, medicul epidemiolog Cătălin Herghelegiu, într-o conferinţă de presă organizată pe 4 noiembrie de prefectul judeţului, George Lazăr. În fapt, Herghelegiu este chiar cel care face circuitele epidemiologice din spital.

„Este o modificare în structura de ATI, fiindcă nu mai sunt paturi suficiente, astăzi un pacient a trebuit să fie cazat în zona de suspecți. Pe lângă spațiul din fosta Neurochirurgie de la etajul 3, FACEM modificări pentru a caza pacienți confirmați pozitivi și pe etajul 2, zona de suspecți, unde sunt niște saloane mai mari, cu 8 paturi.

Ușurăm astfel și activitatea personalului medical, ca să nu mai se împartă între cele două etaje. Va fi mult mai simplu de supravegheat, fiindcă au fost și pacienți care se negativau, dar trebuiau să rămână supravegheați în ATI. Probleme sunt și cu personalul medical, pentru că nu avem personal medical specializat în terapie intensivă. S-au făcut niște detașări de personal de pe alte secții, în ATI, dar personalul este insuficient”, spunea Herghelegiu pe 4 noiembrie.

DSP Neamţ ştia de mutarea saloanelor ATI, spune şi Lucian Micu, managerul spitalului la momentul tragediei

„DSP primea zilnic raportări privind gradul de ocupare a paturilor ATI. Mai mult decat atât, în ultima săptămână, zilnic veneau echipe de control ale DSP pentru a verifica la fața locului secția ATI dacă în realitate paturile erau ocupate așa cum se raporta.

Este foarte important să se înțeleagă faptul că avizul DSP a fost dat încă din luna martie pentru funcționarea secției ATI la etajele doi și trei, iar paravanul despărțitor care se realizase la etajul doi nu modifica decât un circuit al cadrelor medicale pentru a preîntâmpina îmbolnăvirea lor.

Scopul realizării acestui paravan a fost de a crește numărul de paturi ATI conform solicitărilor venite de la Ministerul Sănătății.

Pe 28 octombrie, în prima mea zi ca manager al SJU Piatra-Neamț, fusesem informat de medicul epidemiolog de faptul că se lucra la realizarea acestui paravan și că urma ca, la finalizarea lucrărilor, să se ocupe de obținerea avizului pentru noul circuit epidemiologic.

Vineri, pe 13 noiembrie, la ședința operativă zilnică, fusesem informat că lucrările se finalizaseră și i-am dat dispoziție medicului epidemiolog să obțină acest aviz.”, spune Lucian Micu.

DSP Neamţ a emis un comunicat (foto) prin care se disculpă şi în care susţine că doar Consiliul Judeţean are atribuţii în ce priveşte reorganizarea sau rstructurarea, dar toate acestea se fac cu acordul DSP.

Comunicat DSP Neamţ

Citeşte şi: Ionel Arsene dezvăluie dedesubturile tregediei de la Piatra Neamţ: „Am tot zis că ceva o să crape”