Ionel Arsene dezvăluie dedesubturile tregediei de la Piatra Neamţ: „Am tot zis că ceva o să crape”

Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ a declarat că tragedia de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, în care şi-au pierdut viaţa 11 persoane, putea fi prevăzută şi că a făcut nenumărate apeluri către Ministerul Sănătăţii pentru a lua presiunea de pe unitatea medicală.

19 nov. 2020, 18:40
Ionel Arsene dezvăluie dedesubturile tregediei de la Piatra Neamţ: „Am tot zis că ceva o să crape”

Ionel Arsene dezvăluie faptul că dintre cei 8 manageri care s-au perindat la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, el a demis unul singur, pe fostul patron de pompe funebre, restul dându-şi demisia din cauza presiunilor politice sau fiind demişi de ministrul Sănătăţii.

„Pe etajul 2 avem 3 saloane ATI si o rezerva. Pe unul din saloanele cu 8 paturi s-a intamplat acest incendiu. Sunt doua saloane de 8 paturi, unul de 7 paturi si o rezerva. In jur de 25 de locuri pe etajul 2.

Saloanele erau despartite de pereti. Medicului erou i-a luat foc echipamentul si au sarit toti cu apa si l-au stins.

Tocmai am castigat alegerile cu 77.000 de voturi, deci increderea nemtenilor ma obliga sa ies sa spun adevarul.

Prefectul a zis, la cald, ca s-au facut lucrari si au fost mutati pacienti.

Noi doar finantam lucrarile, dar acestea se fac sub supravegherea DSP. Managerul nu intervine decat in administrare. Da, au fost mutati pacienti de la etajul 3 la etajul 2, in cadrul aceleiasi sectii de ATI. Inteleg ca aceste mutari erau frecvente. Prefectul a spus ca DSP nu si-a dat acordul si nu stiau, asta e pozitia prefectului, pentru ca trebuia sa mute responsabilitatea de la Ministerul Sanatatii, la administratia locala. D-aia a facut asta. Reprezentantul DSP Neamt statea practic toata ziua in spital, el facea toate circuitele.

Ei spun inca din 4 noiembrie ca fac aceasta modificare si muta pacientii de pe etajul 3 la etajul 2. DSP Neamt facea asta. Conferinta de presa din 4 noiembrie era organizata de prefect. Spitalul este in subordinea Ministerului Sanatatii, care il administreaza prin DSP, eu doar finantez spitalul.

Nu exista nicio lucrare facuta in salonul unde s-a petrecut tragedia. In capatul holului de ATI, tot cei de la DSP au spus ca trebuie facut un perete de rigips pentru a-i desparti pe cei pozitivi de cei neconfirmati. Dar acel paravan nu are nicio legatura cu tragedia. In plus, si acela a fost facut la indicatiile DSP-ului. N-as putea sa va spun cand s-a facut, dar banuiesc ca de putin timp, probabil cu vreo saptamana inainte.

Inainte de a fi oameni poitici, trebuie sa fim oameni, trebuie sa ne dam mana si sa incercam sa gasim solutii, nu sa aruncam responsabilitatea. Asta as fi vrut sa vad de la un prim ministru responsabil. Ceea ce a facut mi se pare o ticalosie.”, a declarat Ionel Arsene într-un interviu acordat televiziunii Alephnews.

Ionel Arsene dezvăluie cum au ajuns 8 manageri să conducă spitalul din Piatra Neamţ în 10 luni

„Au fost 8 manageri pentru ca au fost demisii. Cand domnul doctor Codrut Munteanu si-a dat demisia, undeva la inceputul anului, am fost nevoit sa pun un interimar. L-am rugat pe unul dintre medicii redutabili sa preia interimatul si a spus ca ma ajuta, dar pe scurt timp. Deci a fost domnul Juncu, scurt timp, pana am gasit manager, pe domnul Mocanu, care a fost pana a inceput nebunia cu Covidul. Eu cred ca s-a speriat, pentru ca avea diabet si si-a dat demisia.

Apoi l-am numit pe domnul Apostoaie, care era manager la Targul Neamt. Doar ca la 4 zile au trecut toate unitatile sanitare la Ministerul Sanatatii, iar domnul Tataru l-a demis imediat. Domnul doctor a si intrebat pentru ce motiv. Nici nu era membru PSD. Au numit-o manager pe doamna doctor Marcoci. Dupa 30 de zile demisioneaza si dansa, pentru ca nu a rezistat presiunilor politice.Nu stiu despre ce presiuni este vorba, banuiesc ca se duceau toata ziua prefectul si altii si ii impuneau unele lucruri.

Atunci, organizatia locala PNL l-a propus domnului Tataru pe celebrul patron de pompe funebre. L-am sunat pe domnul Tataru sa-l intreb daca suntem sanatosi, el are o ghereta, suntem in plin Covid. Eu nu il stiam, nu am nimic cu el, dar sa fim seriosi. Imediat ce spitalul a intrat in subordinea CJ, l-am demis pe acest om si l-am numit pe doctorul militar Silviu Verzea, un medic extrem de respectat, un foarte bun profesionist, propunerea a fost foarte bine primita. Chiar a trebuit sa ma rog putin de domnul doctor, dar a acceptat.

Acum 3 saptamani a fost scandalul cu pacientii care asteptau sub cerul liber, pentru ca spitalul era plin, efectiv, fizic, nu mai aveam unde sa-i punem. Am tot spus ca trebuie deschis Spitalul Modular de la Iasi, pentru a putea lua din presiunea de pe Piatra Neamt, am zis ca ceva o sa crape. Atunci domnul doctor Verzea a venit si si-a dat demisia, acum 3 saptamani. Atunci a trebuit sa gasesc repede un alt manager, dar eu am destituit un singur manager, pe cel de la pompe funebre, in rest si-au dat demisia.”, a completat Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ.

Citeşte şi: Incendiu Piatra Neamţ. Zi neagră pentru trei familii ale victimelor. Aşteaptă rezultatele ADN pentru a-şi putea îngropa morţii