DSVSA Sibiu a instituit o celulă de criză care face controale zilnice pentru verificarea laptelui

Reprezentanţii DSVSA Sibiu au făcut, de la începutul acestui an, 31 de analize ale furajelor de la fermele de vaci din judeţ, rezultatele fiind negative pentru aflatoxină, însă au instituit o celulă de criză care face verificări zilnice pentru a evita problemele.

18 mart. 2013, 08:28
DSVSA Sibiu a instituit o celulă de criză care face controale zilnice pentru verificarea laptelui

Angajaţii DSVSA Sibiu au prelevat 31 de probe de la furajele folosite la fermele de vaci din judeţ, pentru a stabili calitatea acestora şi dacă sunt sau nu pozitive la aflatoxină, dar rezultatele au fost negative.

„S-au prelevat în acest an 31 de probe de la furaje şi toate au fost în regulă. Nu am avut până în acest moment probleme cu laptele din judeţul Sibiu”, a declarat Ioan Penţea, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sibiu, potrivit Mediafax.

Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu există 24 de automate pentru lapte provenit de la diferite ferme, laptele fiind bun de consum.

„S-au făcut verificări la laptele din automate, dar nu au existat probleme nici la acesta. Toate cele 24 de automate din judeţ sunt funcţionale. La nivelul DSVSA s-a instituit o celulă de criză şi se fac zilnic controale în acest domeniu pentru a evita problemele”, a mai declarat Penţea.

Citeşte şi ALERTĂ la dozatoarele de lapte: Există suspiciuni că laptele ar CONTAMINAT cu aflatoxină

Potrivit acestuia, în judeţul Sibiu există 16 ferme exploataţii comerciale, care produc lapte pentru consum, 109 exploataţii de tip A (exploataţii deţinute de persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale, înregistrate şi autorizate de Registrul Comerţului, înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor şi autorizate sanitar – veterinar) şi 6.200 de exploataţii individuale care au între una şi trei vaci.

Producţia medie lunară de lapte în judeţul Sibiu este de 48.000 de hectolitri de lapte, dintre care 30 la sută se valorifică prin unităţi de procesare autorizate, iar 70 la sută se consumă în gospodării sau ajunge la consumatorul final prin vânzare directă sau prin automatele de lapte.

Anul trecut, reprezentanţii DSVSA Sibiu au luat 101 probe de analize ale furajelor de la fermele de vaci din judeţ.