Dublarea alocaţiilor, la mâna parlamentarilor. Cum poate da peste cap PSD planul Guvernului privind amânarea acestora pentru 1 august

Senatorii discută Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la data de 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii, proiectul guvernului prin care se amână intrarea în vigoare a legii privind dublarea alocaţiilor pentru copii. Senatorii ar putea da peste cap calculele guvernului în condiţiile în care în prezent PSD, partidul care a iniţiat legea privind dublarea alocaţiilor, are majoritate în această cameră. Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că, în prezent, nu există fondurile necesare pentru dublarea alocațiilor, dar că speră ca până la 1 august să se găsească resurse.

RomaniaTV.net
28 ian. 2020, 09:02
Dublarea alocaţiilor, la mâna parlamentarilor. Cum poate da peste cap PSD planul Guvernului privind amânarea acestora pentru 1 august

Ordonanţa de urgenţă pentru prorogarea, până la 1 august, a termenului pentru majorarea alocaţiilor pentru copii a fost adoptată în şedinţa de guvern din 16 ianuarie.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „Dublarea alocaţiilor se va face în august dacă sunt bani. A fost o răzbunare a PSD împotriva PNL”

Orban a explicat că efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este de 6 miliarde de lei, iar la rectificarea din luna iulie vor fi găsite fondurile pentru aplicarea legii.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că, în prezent, nu există fondurile necesare pentru dublarea alocațiilor. El arată că pentru a se face rost de suma necesară ar exista soluția extremă de tăiere a pensiilor militarilor, de exemplu. Cîțu a precizat că nu se ia în calcul această variantă și se va găsi o altă soluție.

„Eu, la Minister caut soluții pentru dublarea alocațiilor.”, a spus Florin Cîțu.

Decizia Guvernului Orban de amânarea a dublării alocaţiilor vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat la începutul lunii ianuarie Legea privind dublarea alocaţiilor pentru copii. Actul normativ prevede că „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Proiectul de lege a fost iniţiat de PSD, iar Camera Deputaţilor l-a adoptat, la finalul anului trecut, cu 179 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 9 abţineri.