Duel Blaga-Corlăţean. S-a încheiat votul

Senatorii s-au adunat în şedinţa de plen pentru a alege noul preşedinte al Senatului. Din totalul de 137 de senatori, sunt prezenţi 131. Mircea Geoană nu a participat la vot. Vasile Blaga a fost ales noul preşedinte al Senatului.

RomaniaTV.net
28 nov. 2011, 14:34
Duel Blaga-Corlăţean. S-a încheiat votul

Înainte de a începe alegerea noului preşedinte, fostul şef al Senatului, Mircea Geoană, a anunţat de la microfon că nu va participa la votul pentru desemnarea noului preşedinte.

„Nu s-a inventat aparatul de vot cu vot negativ, la două butoane”, a spus ironic Geoană.

„Nu este un gest de supărare, dar politic şi uman nu am cum să prefer pe cineva din partea majorităţii sau să prefer pe cineva care a pornit o acţiune pe care o consider în continuare ca fiind deplasată şi cu consecinţe păcătoase”, a mai precizat fostul preşedinte al Senatului.

„Doresc, în acest moment, să vă spun câteva cuvinte de mulţumire şi de apreciere pentru munca pe care am făcut-o împreună timp de trei ani, să vă spun că a fost un privilegiu să lucrăm împreună, că a fost pentru mine o onoare să reprezint instituţia noastră şi că am găsit, dincolo de patimă politică, în Senat, înţelepciune, profesionalism şi servirea interesului public”, le-a spus Geoană senatorilor.

16.30. Senatorul PNL, Ioan Ghişe, semnalează, de la microfonul Senatului, că Mircea Geoană a contestat la CCR decizia de revocare din funcţie şi că trebuie aşteptată decizia Curţii.

„Dacă alegem un alt preşedinte şi un nou Birou Permanent, există riscul ca, în 7 decembrie, să i se dea câştig de cauză lui Mircea Geoană şi atunci am fi puşi în situaţia, în 8 decembrie, să alegem un nou BP pentru că preşedinte ar rămâne Mircea Geoană”, spune Ghişe.

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti: „Este punctul de vedere personal al domnului Ghişe, nu e al grupului PNL”.

Udemeristul Gyory Frunda îl contrazice pe Ioan Ghişe şi solicită aprobarea ordinii de zi.

Radu Berceanu (PDL): „Nici Curtea Constituţională, nici Mircea Geoană nu pot întoarce decizia Senatului de săptămâna trecută.”

16.44 Senatorii aprobă ordinea de zi. Grupurile parlamentare fac propuneri pentru comisia care va număra voturile. Comisia este aprobată.

16.50. PDL şi PSD îşi anunţă candidaţii. Vasile Blaga – PDL, Titus Corlăţean – PSD.

PNL îşi declară susţinerea pentru Corlăţean, UDMR şi progresiştii pentru Blaga.

Se tipăresc buletinele de vot. Votul este secret, cu buletine.

16.55 Peseditul Dan Şova contestă dreptul PDL de a avea un candidat propriu. Pedeliştii vociferează.

„Domnule preşedinte, aţi putea să-l liniştiţi pe ministrul de interne? Chemaţi miliţia”, s-a adresat Şova preşedintelui de şedinţă, Petru Filip.

Filip îi taie microfonul.

17.03 PSD cere pauză de consultări, pe motiv că nu e ordine în sală. Petru Filip refuză susţinând că plenul e pe procedură de vot.

„Motivul că oamenii stau în picioare nu este unul întemeiat. Eram pe procedura de vot. Am toată deschiderea şi înţelegerea, dar toate aceste dezbateri le-am mai avut. Dacă cineva îşi închipuie că poate imprima o altă direcţie de mers acestei şedinţe, se înşală”, i-a răspuns Filip.

17.06 A început votul. În sală se vociferează. Opoziţia cere suspendarea votului.

17.33 S-a încheiat  votul. Urmează numărătoarea.

17.58 S-au numărat voturile. Vasile Blaga este noul preşedinte al Senatului.