Dulceața de portocale cu ghimbir. Un deliciu pentru zilele răcoroase

Dulceața de portocale cu ghimbir este plină de aromă, dulce acrișoară și pretabilă inclusiv în dietă, pentru că are în compoziție zahăr rafinat. Un deliciu perfect pentru zilele răcoroase.

08 mart. 2022, 13:53
Dulceața de portocale cu ghimbir. Un deliciu pentru zilele răcoroase

Portocalele conțin o cantitate destul de mare de zahăr natural, fructoză, aproximativ 12 grame carbohidrați/portocală. În consecință, dacă adaugăm zahăr în această rețetă de dulceață de portocale, o transformam dintr-un desert într-o veritabilă bombă calorică și un aliment deloc indicat mai ales celor care suferă de diabet.

Un deliciu pentru zilele răcoroase

CITEȘTE ȘI: Dulceaţa de pătrunjel întăreşte imunitatea şi ameliorează semnificativ durerile de ficat, de rinichi şi de inimă

Pentru a da o notă dulce, în această rețetă se va adăuga îndulcitor pudră. Iar pentru a contrabalansa efectul fructozei asupra glicemiei, trebuie să păstram pielița albă a portocalelor, care este bogată în fibre ce ajută la încetinirea absorbției zahărului în sânge.

Ingrediente și mod de preparare:

  • 5 portocale mari
  • sucul de la o lămâie
  • 600 ml apă
  • îndulcitor, după gust
  • scorțișoară, ghimbir, extract de vanilie (opțional)

CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci la micul dejun dacă bei cafea: Cum îţi este afectat stomacul

Se spală bine portocalele și îndepărtează-le coaja cu un peeler. Se taie în sferturi, se îndepărtează sâmburii, apoi se feliază cât mai subțire.

Se pune feliile de portocală într-o oala cu apă și suc de lămâie. După ce apa atinge punctul de  fierbere se acoperă oala cu un capac. Se lasă la foc mic aproximativ 2 ore, amestecând din când în când.

După expirarea timpului, se dă focul la mediu, se adaugă îndulcitorul pudră și se amestecă bine. Se mai lasă pe foc câteva minute până se dă în clocot, apoi se trage oala deoparte. Pentru un plus de aromă, în această etapă, se poate adăuga puțină scorțișoară, o linguriță de ghimbir proaspăt ras și extract de vanilie.

La final, se pune dulceața de portocale în borcănașe mici de sticlă sterilizate, cu capac. Se păstrează la frigider până la o lună.