Dumbravă, fost membru CSM: Iohannis trebuie să se implice constituţional în scandalul legilor Justiţiei pentru a apăra statul de drept

Judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru al CSM, susține că președintele Klaus Iohannis trebuie să se implice constituțional în "scandalul" legilor Justiției pentru a apăra statul de drept, simplele declarații ale acestuia nefiind de ajuns.

04 oct. 2017, 07:28
Dumbravă, fost membru CSM: Iohannis trebuie să se implice constituţional în scandalul legilor Justiţiei pentru a apăra statul de drept

„Președintele Iohannis trebuie să se implice în scandalul legilor justiției pentru apărarea statului de drept și a ordinii de drept. Are la îndemână pârghii constituționale. Simple declarații ale Președintelui nu ajung”, precizează Horațius Dumbravă într-o postare publicată miercuri pe pagina sa de Facebook.

El adaugă că modalitatea prin care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis să inițieze proiectul de modificare a legilor Justiției și schimbarea paradigmei constituționale a justiției sunt motive serioase pentru o intervenție constituțională a președintelui Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Băsescu: Propunerile ministrului Toader la legile Justiţiei, perfectibile. Nu susţinem decizia de respingere a proiectului

„Situația a escaladat. Lipsa de consultare și dialog a actualului ministru al justiției cu corpul profesional al judecătorilor și procurorilor, cu societatea civilă, modul netransparent în care a domnia sa a înțeles să inițieze un proiect de lege, schimbând paradigma constituțională a justiției (independenței acesteia) prin subordonarea judecătorilor și procurorilor puterii executive, sunt semnale serioase inclusiv pentru Președintele României că este cazul unei intervenții constituționale. La asta se adaugă miile de judecători și procurori care au cerut recent printr-un memoriu Guvernului să retragă proiectul de lege inițiat de ministrul Justiției, motivele fiind aceleași: lipsa de transparență și, mai ales, subordonarea politică a justiției”, spune judecătorul.

Horațius Dumbravă explică și de ce președintele României ar trebui să intervină. „Pentru că el are această atribuție, obligație chiar constituțională de fi mediator între puterile statului. Or, ceea ce se întâmplă azi cere o mediere pentru buna funcționare a autorităților publice, făcând referire la articolul 80 paragraf 2 din Constituție”, arată Horațius Dumbravă.

Magistratul precizează că președintele ar trebui să se folosească două mijloace constituționale, respectiv consultarea Guvernului și participarea la ședința în ședința în care se va dezbate proiectul de lege.

„Să ceară o consultare cu Guvernul pe tema proiectului de lege de modificare a legilor Justiției, întrucât este o ‘problemă urgentă și de importanță deosebită’ prin amploarea scandalului pe care o vedem cu toții (articolul 86 din Constituție) și să participe la ședința de Guvern când se va ‘dezbate’ inițiativa ministrului justiției privind proiectul de lege. Articolul 87 paragraful 1 din Constituție permite președintelui României să participe și chiar să prezideze această ședință. Este vorba de asigurarea ordinii publice, cum spune textul constituțional, pentru că ordinea publică înseamnă o ordine de drept și una de fapt, iar subminarea statului de drept printr-un astfel de proiect de lege este de natură să aducă atingere uneia din valorile indicate de articolul 87 din Constituție”, conchide judecătorul Dumbravă.