Dumbravă, fost membru CSM: Iohannis trebuie să se implice constituţional în scandalul legilor Justiţiei pentru a apăra statul de drept

Judecătorul Horațius Dumbravă, fost membru al CSM, susține că președintele Klaus Iohannis trebuie să se implice constituțional în "scandalul" legilor Justiției pentru a apăra statul de drept, simplele declarații ale acestuia nefiind de ajuns.
Filip Stan
04 oct. 2017, 07:28
Dumbravă, fost membru CSM: Iohannis trebuie să se implice constituţional în scandalul legilor Justiţiei pentru a apăra statul de drept

„Președintele Iohannis trebuie să se implice în scandalul legilor justiției pentru apărarea statului de drept și a ordinii de drept. Are la îndemână pârghii constituționale. Simple declarații ale Președintelui nu ajung”, precizează Horațius Dumbravă într-o postare publicată miercuri pe pagina sa de Facebook.

El adaugă că modalitatea prin care ministrul Justiției, Tudorel Toader, a decis să inițieze proiectul de modificare a legilor Justiției și schimbarea paradigmei constituționale a justiției sunt motive serioase pentru o intervenție constituțională a președintelui Klaus Iohannis.

Citeşte şi: Băsescu: Propunerile ministrului Toader la legile Justiţiei, perfectibile. Nu susţinem decizia de respingere a proiectului

„Situația a escaladat. Lipsa de consultare și dialog a actualului ministru al justiției cu corpul profesional al judecătorilor și procurorilor, cu societatea civilă, modul netransparent în care a domnia sa a înțeles să inițieze un proiect de lege, schimbând paradigma constituțională a justiției (independenței acesteia) prin subordonarea judecătorilor și procurorilor puterii executive, sunt semnale serioase inclusiv pentru Președintele României că este cazul unei intervenții constituționale. La asta se adaugă miile de judecători și procurori care au cerut recent printr-un memoriu Guvernului să retragă proiectul de lege inițiat de ministrul Justiției, motivele fiind aceleași: lipsa de transparență și, mai ales, subordonarea politică a justiției”, spune judecătorul.

Horațius Dumbravă explică și de ce președintele României ar trebui să intervină. „Pentru că el are această atribuție, obligație chiar constituțională de fi mediator între puterile statului. Or, ceea ce se întâmplă azi cere o mediere pentru buna funcționare a autorităților publice, făcând referire la articolul 80 paragraf 2 din Constituție”, arată Horațius Dumbravă.

Magistratul precizează că președintele ar trebui să se folosească două mijloace constituționale, respectiv consultarea Guvernului și participarea la ședința în ședința în care se va dezbate proiectul de lege.

„Să ceară o consultare cu Guvernul pe tema proiectului de lege de modificare a legilor Justiției, întrucât este o ‘problemă urgentă și de importanță deosebită’ prin amploarea scandalului pe care o vedem cu toții (articolul 86 din Constituție) și să participe la ședința de Guvern când se va ‘dezbate’ inițiativa ministrului justiției privind proiectul de lege. Articolul 87 paragraful 1 din Constituție permite președintelui României să participe și chiar să prezideze această ședință. Este vorba de asigurarea ordinii publice, cum spune textul constituțional, pentru că ordinea publică înseamnă o ordine de drept și una de fapt, iar subminarea statului de drept printr-un astfel de proiect de lege este de natură să aducă atingere uneia din valorile indicate de articolul 87 din Constituție”, conchide judecătorul Dumbravă.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Deschide sertarul și dacă ai această bancnotă, ai motive de bucurie. Te-ai îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Pensiile se livrează cu întârziere în luna mai. Dar avem și o veste bună pentru unii pensionari!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce