Duminică este 13 septembrie. Superstiţii legate de numărul 13

Superstitiile sunt un factor de blocaj si o scuza foarte buna pentru indemnul la inactivitate. De cate ori n-ai auzit pe cineva: "Nu actionez astazi, pentru ca suntem in data de 13"? Daca mai e si marti 13 sau vineri 13, deja vine Apocalipsa!

RomaniaTV.net
12 sept. 2015, 16:52
Duminică este 13 septembrie. Superstiţii legate de numărul 13

De unde provine aceasta teama de numarul 13? Radacinile par sa fie infipte in traditia doctrinei cabaliste. Litera “mem” este a 13-a in alfabetul ebraic. Consoana, pronuntata cu gura inchisa, a fost asociata cu lipsa oricarui orizont, cu sfarsitul si a intrat in folclor ca “litera mortii”. Regasim aceasta simbolistica intr-una din artele divinatorii: tarotul.

A 13-a arcana majora din tarot semnifica “Moartea”. Cartea nu prevesteste insa neantul sau sfarsitul implacabil. In tarot, cartea “Moartea” este un factor de schimbare si anunta un nou inceput, in concordanta cu ciclurile vietii. In alfabetul latin, aceasta alternanta a fenomenelor din lantul nastere-crestere-apogeu-descrestere este redata grafic prin sinusoida dintre doua linii ca punct de reper, care compun litera “M”. Daca mai adaugam ca “M” este a 13-a litera a alfabetului latin, o sa spui ca, deja, e prea mare coincidenta. Dimpotriva! Iata cum se leaga simbolurile in diferitele culturi si domenii de cunoastere.

VINERI 13: O zi cu provocări pentru superstiţioşi

In numerologie, numarul 13 este unul din numerele de proba, care indica o datorie karmica. Cu alte cuvinte, el poate inspira “teama” tocmai pentru ca persoanele care rezoneaza puternic cu numarul 13 au lasat in urma ceva nerezolvat, iar acum au ceva de achitat. 

13 se reduce la numarul de baza 4. “1” semnifica personalitatea, eul care se impune ca individualitate. “3” arata datoria pe care “1”, adica individul, o are de platit. Printre vibratiile joase ale numarului 3 se numara evadarea intr-o viata traita fara griji, refuzul asumarii de responsabilitati, pierderea timpului etc. Individul (1) se confrunta cu rezultatele actiunilor sale iresponsabile (3 negativ) in momentul in care se izbeste de constrangerile impuse de 4 (13 redus). Numarul 4 actioneaza ca un zid de care se izbesc cei ce au fugit in trecut de raspunderi.

Numarul 4, asadar numarul 13 (1+3=4) invita la asumarea de responsabilitati si incita la actiuni cosntructive. Greseala karmica ce trebuie corectata este “delasarea” (exacerbarea lui 3 negativ), ceea ce, in terminologie crestina, poarta numele unui “pacat”. Pentru cei care au un 4 intre numerele personale provenit dintr-un 13 (sau chiar 13 in data nasterii), acest numar functioneaza la nivel karmic.

In plan cotidian, 13 eliberat de prejudecati si orientat pozitiv are o mare forta de realizare. 13 este un suflu extrem de puternic peste obiectivele bine trasate, care necesita putere de munca si efort. Cei ce intreprind proiecte ambitioase au sansa de a se afirma, de a iesi in evidenta (cu forta imbatabila a lui 1) prin seriozitatea si truda cu care isi duc planurile la indeplinire (4), lasand in urma tentatiile lui 3 negativ (lene, evadare, escapism). Pe cei care nu prefera calea usoara si sunt dispusi sa se implice activ in concretizarea propriilor aspiratii, numarul 13 ii poate inspira, calauzi si rasplati. 

In antichitate, 13 nu era prea indragit caci venea dupa 11 care insemna elevare spirituala si dupa cifra 12, care reprezenta cifra perfectiunii, deci cifra 13 simboliza distrugerea perfectiunii si a spiritului.

Calendarul mayas este divizat dupa numărul 13, pentru mayasi anul anul avea 13 luni si 13 zodii.

Geneza a avut loc in 7 zile si 6 nopti, deci iarasi 13.

Piramida de pe dolarul american contine 13 straturi, sunt 13 litere si 13 cifre, cam toate simbolurile pe bancnota americana sunt intr-o succesiune de 13. Cu toate acestea tot americanii, unii dintre ei, nu accepta sa lucreze in aceasta zi, altii nu mananca in restaurate, iar unii refuza vehement sa stabileasca data nuntii in aceasta zi.

13 este ziua in care au fost arestati Cavalerii Templieri, in 1307. In 1314 Marele Maestru Templier Jacques de Molay este ars pe rug. Se pare ca, datorita influentei puternice asupra populatiei de rand a imaginii Cavalerilor Templieri, acesta este motivul pentru care i s-a conferit o semnificatie aproape mistica, malefica acestui numar.

Se mai zice ca numarul 13 este considerat aducator de nenorociri si pentru ca, la Cina cea de Taina, au stat la masa 13 persoane, cei 12 apostoli si Iisus, inainte ca Mantuitorul sa fie crucificat.

Ziua de 13 care cade intr-o vineri este considerata de unii ca fiind foarte ghinionista pentru ca intr-o zi de vineri a fost rastignit Domnul Isus Hristos, iar in asociere cu cifra 13, atunci nu poate sa ne aduca aceasta zi decat lucruri rele.

Teama de vineri 13 este atat de raspandita incat afecteaza milioane de oameni de pe intregul glob.

Unii sunt practic paralizati de frica si nu au curaj sa se dea jos din pat intr-o astfel de zi. Scandinavicii credeau ca numarul 13 este unul cu ghinion, deoarece celor 12 semizei din mitologie li s-a alaturat un al 13-lea, unul demonic, care le-a adus oamenilor numai nenorociri. In statele vestice, vineri 13 este considerata “ziua neagra”. Si tot de la reperele religioase s-a nascut superstitia: potopul a inceput intr-o zi de vineri, Dumnezeu a amestecat limbile in turnul lui Babel intr-o zi de vineri, iar Adam – spun altii – a muscat din fructul oprit intr-o zi de vineri, iar sfarsitul lumii – potrivit credintei mayase – se pare ca va veni tot intr-o zi de vineri. Ar putea exista si aici o explicatie foarte simpla. Inainte de existenta bisericii, ziua de vineri era dedicata lui Venus, zeita dragostei. Odata cu trecerea de la paganism la crestinism, biserica a fost condusa de catre barbati care n-au mai acceptat, se pare, sa fie guvernata de catre o zeitate feminina. Drept pentru care au lansat tot felul de zvonuri potrivit carora vinerea este o zi plina de ghinion.

Fobia numarului 13 nu se opreste aici: in traditia musulmana nu este acceptat ca 13 oameni sa stea la masa, caci se spune ca toti vor muri in urmatorul an.

In plus, se spune ca daca numele tau are 13 litere, vei avea norocul diavolului.

Exista o legatura intre cifra 13 si periodicitate. Neptun are o periodicitate de 164 de ani si el se intalneste cu Jupiter numai o data la 13 ani. O data se spune ca este in sens pozitiv aceasta intalnire, dar ca o data in sens negativ. Din acest motiv, nu intotdeauna acest 13 este ghinionist.

Se spune ca cifra 13 le este benefica celor din zodia Pestilor si a Scorpionilor, in general celor care se afla in semne de Apa. Si celor din zodia Taurului, Capricornului si Varsatorului cifra 13 le aduce noroc.

Pentru cei nascuti intr-o zi de 13 se spune ca au parte de un destin fericit si plin de neprevazut si au o misiune importanta in aceasta viata. Deseori, in jocurile de noroc, aceasta cifra este foarte importanta si deosebit de norocoasa.

Atunci cand 13 cade intr-o zi de marti sau sambata, se spune ca acea zi este una cu noroc, iar cand pica intr-o zi de vineri, este o zi cu ghinion.

La crestini, Sfanta Treime este strans legata de cifra 3, iar la musulmani si hindusi, cifra 13 este considerata de bun augur.

Numarul celor carora le poarta ghinion cifra 13, este cu mult mai mare decat a celor carora le aduce noroc. Conform unei statistici neoficiale se pare ca din 10 persoane, la 7-8, cifra 13 le aduce ghinioane si doar la 3 ea este una benefica.

Numărul 13 nu poate fi luata de sine stator, ea trebuie luata intr-un anumit context si conteaza foarte mult si de cat de pozitivi sau negativi sunteti, caci pentru cei care sunt supertitiosi si care cred cu tarie ca o zi de 13 le va purta ghinion, atunci este posibil sa-si influenteze destinul acelei zile spre unul mai putin norocos.