Duminica Tomii 2021. Tradiții şi superstiţii. Ce nu trebuie să faci azi sub nicio formă pentru a nu atrage ghinionul

Pe 9 mai 2021, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Toma, apostolul cel necredincios. Acestei zile îi sunt specifice o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioşii le respectă pentru a avea parte de sănătate, linişte în familii, spor în case.

09 mai 2021, 00:40
Duminica Tomii 2021. Tradiții şi superstiţii. Ce nu trebuie să faci azi sub nicio formă pentru a nu atrage ghinionul

Duminica Tomii 2021. Pe 9 mai este şi Duminica Tomii, care se sărbătorește în fiecare an, în prima duminică după Paşti. Această sărbătoare încheie Săptămâna Luminată.

În această zi, Mântuitorul li S-a arătat ucenicilor pentru a doua oară după Înviere. Dintre toţi apostolii, singurul Toma nu credea în Învierea Sa. Drept urmare, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp de pe urma cuielor care i-au străpuns carnea. După acel moment, Toma Îl mărturisește fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn și Dumnezeu.

Duminica Tomii 2021. Ce nu trebuie să faci azi sub nicio formă pentru a nu atrage ghinionul

În această zi, în biserici se săvârșește slujba Utreniei. Oamenii aduc ouă roșii și colaci pentru a fi sfinţite. Există credinţa că, după sfinţire, acestea trebuie aşezate în coșuri, alături de lumânări aprinse și lăsate să plutească pe cursul unor ape curgătoare, pentru a ajunge la sufletele morților. Credincioșii spun că, astfel, ofrandele aduse îi vor elibera pe cei plecați dintre noi de o parte din păcate, pentru a umbla prin locurile în care doresc.

Citeste si Calendar ortodox mai 2021. Sărbători religioase în mai 2021. Tradiţii şi superstiţii de Armindeni, de Ghermanul viermilor, de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena şi de Înălţarea Domnului

Paștele Blajinilor se sărbătoreşte în ziua care urmează Duminicii Tomii

În lunea de după Dumnica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. Există credinţa că sufletele morților pot fi eliberate de păcate grele, săvârșite în timpul vieții. În Duminica Tomii și de Paștele Blajinilor, credincioșii își plâng morții. Se obișnuiește ca aceștia să întindă mese bogate, fie în cimitir, la căpătâiul celor decedați, fie în preajma bisericilor.

Potrivit superstițiilor acestor zile, oamenii pot sta, astfel, la masă, alături de sufletele dragi ale celor care au plecat, cinstind împreună Învierea lui Iisus. În credința populară, astfel de obiceiuri sunt musai a fi respectate pentru sănătate și viaţă lungă.

Ce să nu faci în Duminica Tomii

În această zi de sărbătoare, nu se fac treburi în casă sau la câmp. Nu se spală, nu se coase, nu se face curat. Nu este bine să te cerți sau să spui vorbe de ocară și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.

Citeste si EXCLUSIV Interviu cu părintele Ciprian Grădinaru, „chirurgul sufletelor”, despre pandemie şi vaccinare: „Frica e cea mai diabolică armă, dar şi cea mai mare formă de pedagogie” VIDEO


loading...
Partenerii noștri