RADET cere primăriei Capitalei 10 milioane lei pentru reparaţiile la reţeaua de distribuţie

RADET are nevoie de 10 milioane de lei de la Primăria Capitalei pentru a asigura, în această vară, reparațiile necesare la rețeaua de distribuție a energiei termice, astfel încât la iarnă bucureștenii să beneficieze de apă caldă și căldură, a declarat joi președintele Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu.

11 iun. 2015, 11:30
RADET cere primăriei Capitalei 10 milioane lei pentru reparaţiile la reţeaua de distribuţie

„Soluția pe termen scurt este să beneficiem de sume suficiente pentru a suporta programul de reparații urgente pentru această vară, astfel încât la 1 octombrie sistemul să fie în stare de funcționare. Asta ar însemna un efort de aproximativ 10 milioane de lei din partea Primăriei Capitalei și cu o înțelegere a ELCEN-ului, care trebuie să ridice poprirea pentru această sumă, astfel încât ea să intre în conturile RADET-ului, să fie folosite pentru reparații urgente”, a declarat Dumitrașcu, la o conferință de presă dedicată prezentării Planului de administrare al RADET.

El a adăugat că această măsură nu rezolvă decât parțial problema, pentru această iarnă.

„Pe termen lung, pentru ca bucureștenii să beneficieze de o gigacalorie ieftină, suportabilă și de calitate, deci în permanență atunci când ai nevoie, fie că vorbim de căldură, fie că vorbim de apă caldă, e nevoie de niște schimbări fundamentale structurale. Obligatoriu, în această vară, trebuie transformată regia în societate comercială, pentru a crea condiția legală ca serviciul de alimentare centralizată cu energie termică să poată fi delegat pe baze contractuale de Primăria Capitalei la RADET”, a subliniat Gabriel Dumitrașcu.

Potrivit acestuia, pasul doi al planului de redresare a regiei vizează fundamentarea noii arhitecturi a sistemului centralizat. „Asta înseamnă capacități suficiente de producție, redimensionarea sistemelor de transport și distribuția agentului termic”, a precizat el.

Președintele CA al RADET a spus că a treia etapă constă în eficientizarea operațiunilor și proceselor la nivelul regiei, astfel încât să asigure eficiență economică, în fapt o scădere a costului până la optim.

„De aici încolo sunt planuri de perspectivă. Ceea ce ne propunem este să creăm un sistem centralizat de alimentare cu energie termică, pentru o generație de acum încolo, nu ne-am propus cârpeli”, a afirmat Dumitrașcu.

Președintele CA al RADET susține că pentru modernizarea întregului sistem de producție și distribuție a energiei termice ar fi necesare investiții de peste 1,2 miliarde euro, din care 360 de milioane de euro pentru reabilitarea rețelei de distribuție și 850 de milioane pentru retehnologizarea capacităților de producție a energiei termice.

Citeşte şi Furnizarea apei calde în Petroşani, OPRITĂ din cauza lipsei de cărbune