Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu. DNA îl acuză de luare de mită

Curtea de Apel Iaşi a admis contestaţia DNA Iaşi împotriva încheierii din data de 15 aprilie pronunţată de Tribunalul Vaslui, încheiere pe care o modifică parţial, cu privire la stabilirea duratei arestului la domiciliu.

17 apr. 2024, 16:07
Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu. DNA îl acuză de luare de mită
Tribunalul Vaslui a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă în cazul fostului baron

Dumitru Buzatu rămâne în arest la domiciliu. Astfel, măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de Buzatu are o durată de 30 de zile, începând cu data eliberării acestuia din închisoare.

Decizia Curţii de Apel Iaşi este definitivă. Buzatu fusese prins în flagrant când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract. Banii au fost găsiţi în portbagajul maşinii fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Dumitru Buzatu, la data faptei preşedinte al Consiliului judeţean Vaslui, pentru luare de mită”.

Un alt inculpat, expert, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată în acelaşi dosar, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Monica Macovei a contestat condamnarea la 6 luni de închisoare cu suspendare în cazul accidentului în care a rănit grav un motociclist. Verdictul este așteptat de la Curtea de Apel Constanța

Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri europene, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziţie publică având ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condiţiile în care lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliul judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor – aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, expertul a primit, în 2 martie 2023 şi 27 aprilie 2023, suma totală de 714.000 de lei. După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului Judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi Buzatu.

Citește și: Radu Mazăre ar putea scăpa de închisoare. Judecătoria Sectorului, așteptată să se pronunțe pe cererea fostului primar de eliberare condiționată

În perioada 8 mai – 7 septembrie 2023, Buzatu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la acelaşi om de afaceri, sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro menţionată, care reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri.

În 22 septembrie 2023, ”inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”, susţinea DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.