Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei, administrator RCS-RDS, condamnaţi la 4 ani de închisoare cu executare. „Toate mi le-au pus în cârcă”

Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, şi omul de afaceri Ioan Bendei, administratorul firmei RCS / RDS, și Dumitru Dragomir, fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal, au fost condamnați marți de Tribunalul București la câte 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal, potrivit deciziei instanței citate de G4Media.ro. Fiul lui Dumitru Dragomir, Bogdan Dragomir, cercetat în același dosar pentru complicitate la luare de mită şi la spălare de bani, a fost achitat de Tribunalul București. Şetinţa nu este definitivă.

RomaniaTV.net
15 ian. 2019, 14:36

Dumitru Dragomir a fost găsit vinovat pentru luare de mită şi complicitate la spălare de bani, iar Ioan Bendei pentru dare de mita şi complicitate la spălare de bani.

„Aştept motivarea, o traduc şi o trimit la toate ambasadele şi la toţi premierii din Europa”

Mitică Dragomir, prima reacţie după condamnare: O să mă bage în mormânt

Societatea RCS&RDS a fost găsita vinovată pentru spălare de bani şi condamnata la plata unei amenzi în valoare de 1.250.000 de lei.

Instanţa a dispus şi o amendă de 1.230.000 lei pentru firma SC Bodu SRL, o amendă de 700.000 de lei pentru SC Integrasoft SRL. Tribunalul Bucureşti a hotărât şi confiscarea a 3.100.000 de euro de la RCS/RDS, plus 655.124 de lei, iar de la SC Bodu SRL confiscarea a 3.100.000 de euro, plus 712.369 lei.

Hotărârea luată de magistraţii Tribunalului Bucureşti, care a fost amânată de şapte ori până acum, poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.

Mitică Dragomir şi Ioan Bendei, fostul director RCS-RDS, au fost trimişi în judecată, în august 2017, pentru luare, respectiv dare de mit, în dosarul drepturilor de televizare a campionatului de fotbal. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada aprilie 2009 – mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum și de a îndeplini acte contrare acestora, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpaților Bădiță Florin-Bogdan, Bogdan-Dumitru Dragomir și Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul Bendei Ioan în calitatea acestuia de administrator și acționar al RCS & RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA. Banii primiți au fost disimulați sub forma unor plăți făcute în cadrul unui contract de asociere în participațiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanțarea afacerii Crystal Palace Ballrooms.

Contractul respectiv a fost încheiat între societățile Bodu SRL, deținută de Dumitru Dragomir și RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaților Dinei Mihai și Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA.

Banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. și consorțiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan și o altă societate.

Cu privire la infracțiunea de spălare de bani: 
În perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmăririi penale desfășurate în prezenta cauză, între societățile RCS & RDS SA, reprezentată de inculpatul Serghei Bulgac în calitate de administrator și director general (care a beneficiat de sprijinul inculpaților Bendei Ioan și Dinei Mihai) și Bodu SRL, reprezentată de inculpatul Bădiță Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul inculpaților Dumitru Dragomir și Bogdan-Dumitru Dragomir) și alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participațiune din data de 15 august 2009.
A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenței sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societății Bodu, dar și în scopul de a ajuta persoanele care au săvârșit infracțiunile de dare și luare de mită să se sustragă de la urmărire penală.

Practic, în urma unor operațiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS.