Dumitru Fărcaş a murit. Reacţiile prietenilor şi colegilor de scenă: „Muzica lui e în ADN-ul fiecărui român” VIDEO

Moartea lui Dumitru Fărcaş a lăsat un gol uriaş în sufletele prietenilor şi colegilor de scenă. După zeci de ani de carieră alături de el, Sofia Vicoveanca, Veta Biriş sau Aurel Tămaş au vorbit cu lacrimi în ochi despre îndrăgitul maestru al taragotului.

07 aug. 2018, 09:28
Dumitru Fărcaş a murit. Reacţiile prietenilor şi colegilor de scenă: „Muzica lui e în ADN-ul fiecărui român” VIDEO

Sofia Vicoveanca: „O doamne, nu se poate, vă rog să mă iertaţi, dar acum am aflat. Doamne, vă rog să mă iertaţi, este ca un trăznet, nu se poate, nu-mi vine să cred…Dumnezeu să-l odihnească, a bucurat atâtea suflete în lume. Omul se cunoaşte la drum lung, am fost cu el în Danemarca, Portugalia…la drum e oboseală, stres, cunoşti omul de lângă tine…noi de fiecare dată dăm un examen în faţa publicului şi când ai pe cineva alături e foarte important să-ţi înţeleagă starea”, a spus Sofia Vicoveanca la România TV.

Veta Biriş: „Dumnezeu să-l ierte, este o veste tragică, cutremurătoare…nu mai am putere să vorbesc de când am auzit această veste tragică, cred că nu sunt singura colegă care refuză să creadă că acest mare artist nu mai există”.

Emil Boc. „Am început această zi cu o veste atât de tragică şi de dură, cu moartea maestrului Fărcaş, am aflat şi eu la 7 dimineaţa…Fărcaş a plecat în eternitate, dar va rămâne pentru eternitate alături de noi. Muzica lui e în AND-ul fiecărui român, nu poţi să fii român şi să nu vibrezi la muzica lui Dumitru Fărcaş, oriunde te-ai afla în lumea aceasta, în orice colţ al planetei”.

Aurel Tămaş: „Dumitru Fărcaş o viaţă a slujit prin cântec acest neam, mie îmi e greu să vorbesc despre Mitu că a plecat, dar se pare că în această dimineaţă, când ne doream cu totul altceva, m-au sunat şi mi-au spus că Mitu s-a stins. În această lume în care zgomotul acoperă sunetul frumos, a oferi o floare pare desuet, un om cu sunetul ăla a înnobilat…mie îmi e greu să vorbesc acuma despre ce s-a întâmplat”.

Stefania Rareş: „Nu pot să vă spun nimic, decât că s-a rupt o bucată din inima poporului român, a ştiut să creeze frumos întotdeauna, prin tot ceea ce a interpretat vedeai cum curge apa din munţi, cum cresc pădurile, am făcut cu dumitru fărcaş 4 ani de zile la rând am făcut america cu el, a fost inima trupei totdeauna, de la el am auzit prima dată „nu uita că eşti român”. Nici nu îmi pot aduna cuvintele, oriunde se afla mitru era o veselie, ştia să facă omul trist vesel, a ştiut să facă multe lucruri pentru românul nostru”.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, marţi, că regretatul Dumitru Fărcaş a dus mesajul folclorului românesc peste tot, cu foarte multă decenţă, şi a format generaţii de muzicieni care îi vor continua demersul.

„El a dus mesajul folclorului românesc peste tot, cu foarte multă decenţă, cu foarte multă cumpănire. N-a exagerat niciodată, dar se vedea atunci când punea mâna şi sufletul pe taragot că ştie despre ce-i vorba. Era dintre acei artişti născuţi, iar nu făcuţi, fapt pentru care o ţară întreagă şi nu numai ţara noastră, ci şi străinii l-au apreciat, l-au preţuit, l-au respectat. A avut loc o ceremonie, în acest an, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani şi toată cetatea Clujului academic, universitar, Maramureşul, de unde provenea prin naştere, toţi s-au reunit acolo să-l cinstească. Prin urmare, cred că avut şansa, iată, să fie şi preţuit şi iubit. A stârnit în jurul lui emoţie şi a răspândit emoţie. De aceea, mie îmi vin în minte, când mă gândesc la el, cuvintele autenticitate, rădăcină, mesaj de bine. A purtat mereu un mesaj de bine către cei din jur, l-a dus mai departe, ceea ce nu e puţin lucru. De aceea, o ţară întreagă e întristată acum. Ne rămâne muzica lui, dar nu mai este persoana, personalitatea care emana multă încredere şi multă omenie”, a declarat Pop.

Dumitru Fărcaş a fost un mare artist, considerat astfel chiar şi de cei din afara artei, spune cunoscutul interpret de muzică populară, Ioan Bocşa, după 50 de ani de prietenie cu celebrul taragotist.

„Dumitru Fărcaş nu a fost doar un interpret, a fost un artist, pentru foarte mulţi, şi pentru cei din afara artei. Este mare păcat de suferinţa care a avut-o. Eu am fost la el acum câteva zile. În toată suferinţa, el întrevedea o perspectivă de rezolvare şi făcea planuri: ‘când o să merg din nou, o să mergem împreună’. Am fost apropiaţi…îl cunosc de 50 de ani”, a spus Ioan Bocşa în amintirea cunoscutului taragotist Dumitru Fărcaş.

Taragotistul Dumitru Fărcaş a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 80 de ani, într-un spital din Cluj-Napoca, unde se afla internat pentru o intervenţie.

 Citeşte şi Florin Piersic, reacţie tulburătoare la dispariţia lui Dumitru Fărcaş: Mitrule, cum să-mi faci una ca asta?