Dumitru Prunariu: Saltul lui Felix Baumgartner, un prim test reuşit al unui costum spaţial flexibil

Astronautul român Dumitru Prunariu, singurul român care a ajuns vreodată în spaţiul cosmic - pe 14 mai 1981 -, a declarat pentru Mediafax că saltul din stratosferă al austriacului Felix Baumgarter poate fi considerat un prim test reuşit al unui costum spaţial flexibil.
Romania TV
15 oct. 2012, 14:45
Dumitru Prunariu: Saltul lui Felix Baumgartner, un prim test reuşit al unui costum spaţial flexibil

În opinia lui Dumitru Prunariu, reuşita lui Baumgartner nu este doar încununarea unei ambiţii duse la bun sfârşit şi a unei perioade de cinci ani de pregătire intensă, ci şi un pas înainte în ceea ce priveşte perfecţionarea metodelor de salvare de pe navele care desfăşoară misiuni spaţiale. Costumul flexibil purtat de austriac în saltul său din stratosferă a reuşit să reziste la viteza cu care acesta a coborât – 1.342,8 kilometri/ oră – fără a-i pune viaţa în pericol.

„Problema mare pe care mi-o puneam eu, ca inginer de aviaţie, este cum rezistă costumul respectiv în zona transsonică, pentru că, totuşi, este un costum flexibil, iar zona transsonică implică nişte modificări de parametri ai aerului foarte puternice – diferenţe de presiune de densitate a aerului înainte de partea sonică”, a declarat Prunariu pentru Mediafax.

Acesta mai apreciază că, odată cu saltul temerar al lui Baumgartner, a asistat la un prim test al unui costum care a dovedit că poate aduce un om pe pământ de la o înăţime „transstratosferică”.

„Nu îi putem spune cosmică, deoarece cosmos e mai mult, mult mai mult – o înălţime la care zboară avioanele de vânătoare, mai sus oricum decât zboară avioanele de pasageri. Este un pas important, pentru că, de la acea înălţime, densitatea aerului este foarte mică, deci reintră practic în straturi dense ale atmosferei. Problema este că, sărind dintr-un vehicul spaţial care intră în atmosferă cu 28.000 de kilometri/ oră cu un astfel de costum implică mult mai multe aspecte legate de securitatea persoanei din interior decât saltul de pe o platformă fixă ridicată de un balon – ţinându-se cont de viteza cu care se reintră în atmosferă, hai să spunem că vehicolul frânează până la altitudinea de la care a sărit Felix Baumgartener până la 5.000 de kilometri/ oră , este o viteză hipersonică.

Astfel, el a atins o viteză transsonică, spre supersonică, dar nu a depăşit faza aceasta. Un astfel de costum flexibil permite să intri în atmosferă şi să zbori cu viteze hipersonice şi chiar cu mult mai mult decât viteza hipersonică cu 4-5 mAh (miliamperi / oră – n.r.). Părăsirea navei cosmice cu un astfel de costum trebuie făcută în anumite condiţii foarte bine studiate – fie într-un scut de protecţie care să frâneze puternic şi să te aducă la o viteză transsonică de la care îţi dai drumul liber cu un astfel de constum, fie făcută această capsulă în care să treacă şi care să te protejeze, pentru că forţele vibraţiile organismului uman la viteze aşa de mari pot să fie atât de puternice încât să te omoare înăuntru”, mai spune astronautul român.

Felix Baumgartner, care, duminică, a realizat cu succes saltul în cădere liberă din stratosferă, plonjând de la o altitudine record de 39.043 de metri, deasupra statului american New Mexico, este prima persoană din lume care a depăşit viteza sunetului fără a se afla într-un avion. Acest record a fost atins chiar în ziua în care se celebrează 65 de ani de la primul zbor cu un avion supersonic, care a fost pilotat de Chuck Yeager în 1947.

Plonjând de la altitudinea de peste 39.000 metri deasupra statului american New Mexico, Felix Baumgartner a stabilit duminică şi un alt record mondial – saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine, a confirmat în conferinţa de presă de după salt Brian Utley, reprezentantul Federaţiei Aeronautice Internaţionale.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
Produsul ieftin care te scapă de bătături și de călcâie crăpate. Mulți români îl au în baie, dar puțini știu că face minuni pentru picioare
Capital.ro
George Simion e gata să-și dea demisia. Călin Georgescu îi ia locul: Toate scenariile sunt pe masă
Playtech.ro
Ce nu ai voie să lipeşti pe parbrizul maşinii? Scrie clar în Codul Rutier 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
SUA sau UE? Cum se poziționeaza candidații la președinția României. "Noi facem deja parte dintr-o arhitecturǎ de securitate"
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Moscova sub teroare. Atac de proporții
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Fenomen meteo rar surprins în România! Meteorologii au anunțat zonele vizate
Cancan.ro
Gabriela Firea, decizie de ultimă oră! Ce va face dacă Nicușor Dan câștigă alegerile prezidențiale de pe 18 mai
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine va fi viitorul președinte al României? Date oficiale: Alegerea înțeleaptă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Simion susține că va concedia 500.000 de bugetari, dacă ajunge președinte
MediaFlux
Se dau 200 de euro din partea statului: Românii trebuie să depună documentele cât mai repede
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică