Ce se întâmplă dacă nu plăteşti o amendă de circulaţie

"O amendă contravenţională, dacă nu e plătită în trei ani, scapi de ea? Mă refer şi la amenzile de circulaţie… Vă mulţumesc anticipat pentru răspuns, Ana V", a întrebat o cititoare. 

03 nov. 2014, 15:06
Ce se întâmplă dacă nu plăteşti o amendă de circulaţie

În cazul datoriilor către stat, şi Codul de Procedură Civilă intervine când este vorba despre alte datorii decât cele fiscale, precizează consilierul juridic Carmen Gigică, scrie cugetliber.ro. Referitor la prescrierea sau încetarea obligaţiei de a mai plăti respectiva datorie, într-adevăr, după un anumit timp, datornicul nu mai poate fi obligat la plata datoriei prin executare silită de către stat.

Citeşte şi Şoferii îşi pot plăti amenzile de circulaţie cu telefonului mobil. Cum se face

Cât priveşte amenzile contravenţionale, respectiv amenzile de circulaţie, acestea se prescriu la împlinirea a 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor datei la care s-a primit amenda. Dacă însă, între timp, persoana este notificată în scris să plătească amenda, o dată sau chiar de mai multe ori, termenul de prescripţie de 5 ani se va calcula de la data ultimei notificări, şi nu de la data aplicării amenzii. Ceea ce înseamnă că, prin repetarea notificărilor, termenul de prescripţie poate fi, practic, prelungit peste cel iniţial.

Citeşte şi COD RUTIER: Ai primit o amendă rutieră? Trebuie să citeşti asta