După ce a interzis cuvântul „coronavirus”, o ţară ex-sovietică le cere acum oamenilor să poarte maşti ca să se ferească de „praf”

Autoritățile din Turkmenistan le-au recomandat luni locuitorilor să poarte mască împotriva prafului și să respecte o distanță socială, insistând în același timp că această țară din Asia Centrală rămâne ferită de pandemia de coronavirus, relatează AFP.

RomaniaTV.net
13 iul. 2020, 16:07
După ce a interzis cuvântul „coronavirus”, o ţară ex-sovietică le cere acum oamenilor să poarte maşti ca să se ferească de „praf”

Anunțul a fost făcut după venirea în țară, săptămâna trecută, a unei delegații a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), însărcinată cu evaluarea reacției autorităților la epidemie în această țară, una dintre cele mai închise din lume.

Guvernul repetă permanent că Turkmenistanul nu a fost lovit de noul coronavirus, în ciuda unor cazuri de pneumonii raportate de media străine, informează Agerpres.

Într-un comunicat publicat luni de agenția de presă publică, Ministerul Sănătății turkmen a făcut apel la populație să poarte măști din cauza „concentrărilor puternice de praf” din aer.

 

„Se recomandă cu fermitate ca toată lumea să folosească un echipament de protecție individuală pentru a proteja căile respiratorii superioare”, a subliniat ministerul.

Autoritățile au făcut de asemenea apel la locuitori să respecte o distanță socială de un metru, fără a oferit totuși explicații. Șoferii turkmeni de autobuz și taxi sunt obligați încă de săptămâna trecută să poarte mască în timpul serviciului.

În ultimele luni, mii de persoane au luat parte în Turkmenistan la mari adunări publice, fără a purta mască sau mănuși. În iunie, OMS a recomandat purtatul măștii în transportul public și în alte locuri unde este imposibil să se respecte distanțarea socială.

Luna trecută, diplomația turkmenă a calificat drept ‘informații false’ un mesaj al amabasadei SUA la Așgabat care le atrăgea atenția cetățenilor săi asupra unor posibile cazuri de bolnavi de COVID-19 în această țară.

La finalul lunii martie, autoritățile din Turkmenistan au interzis cuvântul „coronavirus”, încercând să blocheze toate informațiile despre pandemie.