După greva generală din educație, urmează una în sănătate. Leonard Bărăscu, lider Sanitas, aruncă bomba: ”Avem un calendar pe care l-am anunţat”

După haosul din educație creat de greva profesorilor, următoarea pe listă se află sănătatea. Sindicaliştii din Sănătate au anunțat miercuri că o decizie privind greva generală va fi luată după negocierile cu noul guvern condus de Marcel Ciolacu.

24 mai 2023, 19:22
După greva generală din educație, urmează una în sănătate. Leonard Bărăscu, lider Sanitas, aruncă bomba: ”Avem un calendar pe care l-am anunţat”
După greva generală din educație, urmează una în sănătate. Leonard Bărăscu, lider Sanitas, aruncă bomba

După greva generală din educație, urmează una în sănătate. Liderul Sanitas a declarat că angajaţii din Sănătate i-au prezentat viitorului premier, Marcel Ciolacu, nemulţumirile legate de salarii, dar şi problemele cu care se confruntă în sistem.

Citește și Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerul Sănătăţii şi se pregătesc pentru greva generală

După greva generală din educație, urmează una în sănătate

Declarația liderului Sanitas vine la numai o zi după ce marți, în fața Ministerului Sănătății, câteva sute de oameni au ieșit la protest.

„Împreună cu Biroul Executiv al Federaţiei Sanitas ne-am întâlnit cu domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor. Acum aşteptăm formarea noului Guvern. A fost numai o primă discuţie, nu avem prea multe date, nu pot să certific în continuare ce vom face pentru că trebuie să ne întâlnim cu colegii noştri din Consiliul Naţional. Dar după o primă întâlnire este foarte greu să luăm o decizie care să ducă la un rezultat în care să spunem astăzi – facem sau nu facem grevă”, a declarat Leonard Bărăscu.

Liderul Sanitas a subliniat că revendicările celor din sănătate au legătură directă cu aducerea la zi a legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Am adus din nou în discuţie aceste probleme. Cerem aducerea la zi a Legii 153 pentru toată lumea, pentru că a trecut deja un an de când trebuia aplicată şi neaplicându-se creează probleme în primul rând financiare colegilor noştri. E foarte complicat ca unii să primească şi alţii nu. E vorba de lucruri pe care unii le primesc în sistemul bugetar şi noi nu, vorbim de vouchere, vorbim de indemnizaţia de hrană a colegilor care e de 9,40 lei la momentul ăsta, iar cei care primesc tichete primesc de la 1 iulie tichete de 40 de lei. Analize de genul ăsta am făcut, minimale”, a afirmat liderul sindical.

Mai mult, Leonard Bărăscu a subliniat că salariul infirmierelor, al îngrijitoarelor, a unei părţi din personalul Tesa şi al unor asistenţi medicali trebuie aduse la zi, conform Legii 153.

„Media salariului la infirmiere este în jur de 1.500 – 2.000 de lei, la asistentul medical este de la 2.800 până la 3.500 de lei. Decent ar trebui măcar de două ori mai mult să primească sau poate chiar de trei ori, pentru că merită din plin pentru ceea ce face. Avem un calendar pe care l-am anunţat, nu ştiu dacă ne ţinem sau nu de el, în funcţie de discuţiile care urmează. Vom mai avea o întâlnire imediat  după zilele acelea libere, când domnul premier nou numit ne va chema şi vom stabili împreună cu dumnealui alte date referitoare la cerinţele noastre”, a conchis Leonard Bărăscu.

Citește și Proteste pe bandă rulantă. După profesorii, angajaţii din Sănătate ameninţă cu greva generală. Lista revendicărilor