Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerul Sănătăţii şi se pregătesc pentru greva generală

După profesori, încă o categorie de bugetari se pregătește de grevă generală. Este vorba despre medici și asistenți. Sindicaliştii din Sănătate pichetează marţi Ministerul Sănătăţii şi se pregătesc pentru greva generală, în 15 iunie

23 mai 2023, 10:37
Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerul Sănătăţii şi se pregătesc pentru greva generală

Sindicaliştii din Sănătate pichetează Ministerului Sănătăţii. În data de 8 iunie va avea loc o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore, iar greva generală este programată în 15 iunie.

„Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit la data de 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Citește și: Ministerul Sănătății cere DSP-urilor o centralizare a posturilor vacante pentru care ar urma să fie organizate concursuri

Reprezentanţii Federaţiei solicită asigurarea condiţiilor de muncă decente şi aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale şi posibilitatea unei creşteri efective şi relevante a veniturilor angajaţilor din sănătate.

Totodată, sindicaliştii din sănătate cer raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA şi muncitori sanitari şi raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

De asemenea, sindicaliștii Sanitas cer plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor, deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

„Precizăm că acţiunile de protest vor fi desfăşurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza şansele ca revendicările angajaţilor din sănătate să fie satisfăcute”, subliniază sursa citată.