După scandalul moscheii, Gabriela Firea alocă GRATUIT teren pentru construcţia unui cimitir musulman lângă Bucureşti

Primarul general, Gabriela Firea, vrea să construiască un cimitir musulman lângă Bucureşti, după ce aproape jumătate de an a fost scandal în Capitală legat de construcţia unei moschei în apropiere de Romexpo. Terenul pe care ar urma să fie construit cimitirul va fi concesionat pe o perioadă de 49 de ani de către Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, investiţia fiind suportată de Mulfiatul Cultului Musulman din România. 

31 oct. 2016, 08:54
După scandalul moscheii, Gabriela Firea alocă GRATUIT teren pentru construcţia unui cimitir musulman lângă Bucureşti

Terenul de 4.000 metri pătraţi, pe care urmează să fie ridicat cimitirul musulman, se află în localitatea Domneşti la 18 kilometri de Bucureşti şi face parte din Cimitirul Vest Domneşti, proprietate a Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane. 

Terenul urmează să fie concesionat de municipalitate pe o perioadă de 49 de ani, dacă Consiliul General al Municipiului Bucureşti îşi va da acordul în acest sens. Şedinţa CGMB este programată luni, 31 octombrie 2016. 

„Comunitatea româno-turcă din Bucureşti nu deţine un cimitir în care să poată fi înmormântate persoanele care aparţin religiei islamice. Există un cimitir musulman (Cimitirul Eroilor Turci) care este în proprietatea Ambasadei Republicii Turcia şi care este situat în Bulevardul Ghencea nr.33. În perioada anilor 1987-2000, musulmanii erau înmormântaţi în Cimitirul Eroilor Turci doar cu aprobarea Ambasadei Republicii Turcia şi în anumite condiţii. În momentul de faţă, acest cimitir este închis, spaţiul aferent acestuia fiind plin de morminte”, se precizează în documentele municipalităţii. 

Proiectul privind construcţia unui cimitir musulman lângă Bucureşti poate fi consultat integral, aici. 

Oficial, în România sunt 67.000 de credincioși musulmani. Cei mai mulți sunt în Dobrogea din care 9.000 locuiesc în Bucureşti.

Construcţia cimitirului musulman face parte dintr-un proiect mai mare care include şi ridicarea unei moschei la Bucureşti, la schimb cu construcţia în Turcia a unui cimitir la Istanbul și un alt loc pentru ridicarea unei biserici ortodoxe exclusiv româneşti. Un lăcaș de cult ortodox există deja. Ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, din 1692, Biserica Sfânta Mucenică Parascheva, proprietate a comunității grecești din Turcia, servește acum şi ca lăcaş de cult pentru comunitatea de 30.000 de români din Istanbul. Românii din Istanbul au primit de asemenea 3.000 de metri pătraţi pentru un cimitir. Terenul este aşezat la 40 de kilometri de oraş, în localitatea Kilyos.

Scandal la Bucureşti din cauza construcţiei moscheii

În 2015, chiar înainte de vizita preşedintelui turc, Recep Erdogan, în România, Primăria Capitalei şi Guvernul de atunci Victor Ponta au decis să acorde comunităţii musulmane 4000 de metri pătraţi de teren în localitatea Domneşti, la 18 kilometri de Bucureşti pentru construcţia cimitirului musulman. Locul a fost promis încă din 2008, de Primarul General Adriean Videanu, direct preşedintelui de atunci al Turciei, Abdullah Gul. A doua parte a promisiunii însemna acordarea unui teren pentru moschee.

Iniţial, în 2012, Ambasada Turciei, prin Ministerul român de Externe, a cerut Primăriei Capitalei, în mai multe rânduri, să aloce o parcelă de teren. Solicitarea a rămas fără răspuns. După trei ani, în doar două zile, Guvernul, prin RA-APPS, a găsit terenul dorit de musulmani: pe bulevardul Expoziţiei, numerele 22-30.

Terenul dat prin Hotărâre de Guvern se află chiar lângă Romexpo și are nu mai puțin de 11.000 de metri pătrați. Nu este vorba doar despre o moschee, ci despre un centru cultural şi spiritual care va include o bibliotecă, dar şi săli de curs în care se va preda Coranul.

Împotriva construcţiei moscheii la Buucreşti au fost organizate mai multe proteste, fie prin „plantarea” de cruci, fie prin porci aduşi la păscut pe terenul viitoarei moschei. 

Protest la Cotroceni împotriva construirii unei moschei la Bucureşti

PROTEST cu CRUCI împotriva construirii unei „Mega Moschee” în Bucureşti FOTO

Zeci de cruci din lemn de doi metri au apărut, în luna aprilie, pe stâlpii din București, în semn de protest împotriva construirii unei moschee imense în Capitală.”Creștinii nu vor Mega Moschee”, este mesajul inscripţionat pe cruci. Detalii, aici. 

Protest de amploare pe terenul pentru moschee. Peste 200 de oameni au înfipt 500 de cruci

Terenul a fost oferit de Guvern, prin Hotărârea nr 372 din 27 mai 2015. Conform acesteia, pământul rămâne în proprietatea Secretariatului de Stat pentru Culte, iar Muftiatul, care se va ocupa de ridicarea moscheii, are drept de folosinţă gratuită timp de 49 de ani. Banii pentru construcție îi va da statul turc, prin Comitetul pentru Probleme Religioase.

VEZI AICI Cum va arăta marea moschee musulmană din Bucureşti (Proiect)