Durata somnului este controlată de o genă

De ce unele persoane au nevoie de cel puţin opt ore de somn ca să fie în formă, iar altele deschid ochii după numai cinci ore? Acest lucru s-ar datora unei gene care controlează timpul petrecut în braţele lui Morfeu.

RomaniaTV.net
30 nov. 2011, 06:44
Durata somnului este controlată de o genă

Această genă, pusă înainte în legătură cu bolile cardiace şi diabetul, se numeşte ABCC9 şi a fost pusă în evidenţă de un studiu realizat în toată Europa, pe 4.000 de persoane, potrivit Agerpres.

Participanţii din şapte ţări europene au completat un chestionar care viza să le evalueze somnul. Cercetătorii au analizat răspunsurile în legătură cu zestre genetică. Au constat că persoanele care aveau două copii ale unei variante comune de ABCC9 dormeau mai puţin decât cele care aveau o altă versiune a acestei gene.

Potrivit autoarei studiului, dr Karla Allbrandt, de la o universitate din Munchen, ‘legăturile dintre durata somnului şi alte aspecte ale stării de sănătate, cum ar fi bolile cardiace şi diabetul, pot fi explicate parţial de un mecanism molecular subiacent comun’. Prin urmare, cine se scoală târziu dimineaţa nu o face din vina lui, ci ar putea fi vorba despre o simplă problemă de gene.