Duşa: Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre pilonii parteneriatului strategic România-SUA

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a afirmat, la o dezbatere a Consiliului Atlantic al SUA, că România este un susţinător activ a dezvoltării unei capabilităţi NATO de apărare antirachetă, iar amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai parteneriatului strategic, informează Mediafax.
Romania TV
18 oct. 2013, 15:52
Duşa: Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre pilonii parteneriatului strategic România-SUA

Duşa se află, de joi, într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, având programată şi o întâlnire cu omologul american, Charles Timothy Hagel, secretar al Apărării.

Ministrul român s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA, participând la o dezbatere organizată de către Consiliul Atlantic al SUA, pe tema „Stadiul programelor SUA – România”, informează un comunicat al MApN remis, vineri, MEDIAFAX.

„În mesajul său, ministrul Apărării a susţinut ideea că România rămâne printre cei mai activi susţinători ai dezvoltării unei capabilităţi NATO de apărare antirachetă, programul SUA de dezvoltare a sistemului antirachetă în Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzătoare în domeniul apărării antirachetă.”, se menţionează în comunicat.

„Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanţi piloni ai Parteneriatului Strategic România – SUA în domeniul securităţii şi o contribuţie valoroasă la dezvoltarea capacităţilor NATO în domeniu”, a transmis participanţilor ministrul român.

El a afirmat că „anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianţa Nord Atlantică”. „Intrăm într-o nouă perioadă a Alianţei, odată cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operaţii aliate oferă oportunităţi pentru recalibrarea priorităţilor şi a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouă generaţie de oportunităţi la nivelul dezvoltării capabilităţilor de apărare”, a mai menţionat Duşa.

Porivit MApN, la dezbatere a fost abordată problema formării unui front comun în domeniul apărării împotriva ameninţărilor cibernetice, prin sublinierea importanţei implementării conceptului de „Cyber Defence” în toate statele membre ale NATO şi, în acest sens, Mircea Duşa a punctat faptul că un atac asupra unui singur stat poate duce la slăbirea întregii Alianţe, ca urmare a stadiului actual de interconectare şi inter-relaţionare dintre acestea, fapt admis de către toţi ceilalţi participanţi la întâlnire.

„Mesajul principal al reprezentanţilor Consiliului a fost acela că este nevoie de o Alianţă activă, care să răspundă ameninţărilor precum terorismul, conflictele, ameninţările cibernetice sau traficul ilegal de arme”, mai precizează MApN.

Agenda de discuţii a cuprins şi teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forţelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situaţia de securitate din Siria şi importanţa forţelor pentru operaţii speciale.

Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promovează conducerea constructivă şi implicarea în afacerile internaţionale pe baza rolului central pe care comunitatea atlantică îl are în abordarea provocărilor globale. Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul oferă un forum esenţial în vederea traversării schimbărilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea şi folosirea unei reţele unice şi influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri şi al mediului academic. Consiliul cuprinde zece centre regionale şi programe funcţionale care duc la îndeplinire misiunea organizaţiei. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantişti (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al şefilor de State precum şi Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de către fostul preşedinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apărării al SUA.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care au parte de belșug și fericire până pe 15 mai. Racii au tras lozul norocos
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Ce poți face dacă administratorul de bloc încalcă legea? Totul despre sesizări şi plângeri
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Alertă financiară! Populația, sfătuită să-și păstreze economiile cash
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mihai Leu, la un pas de moarte! Vești de ultim moment de pe patul de spital: „Merg până la capăt”
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Război între India și Pakistan, două puteri nucleare: Rachete, avioane doborâte și victime civile | VIDEO
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică