Duşa: NATO trebuie să-şi intensifice exerciţiile comune pentru a creşte capacitatea de reacţie

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat marţi la reuniunea organizată la Bruxelles în pregătirea summitului de la începutul lunii septembrie că Alianţa trebuie să-şi intensifice exerciţiile comune şi să le concentreze pe apărarea colectivă, în scopul creşterii capacităţii de reacţie a NATO, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
03 iun. 2014, 17:51
Duşa: NATO trebuie să-şi intensifice exerciţiile comune pentru a creşte capacitatea de reacţie

‘Miniştrii aliaţi ai apărării au evaluat stadiul dezvoltării capabilităţilor de apărare şi au reconfirmat angajamentul pentru implementarea pachetului de măsuri de reasigurare în contextul crizei ucrainene’, informează un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Ministrul Duşa a subliniat că România apreciază eforturile Alianţei de a demonstra unitate de acţiune şi solidaritate cu toate ţările membre. În plus, oficialul român a evidenţiat nevoia ca aliaţii să contribuie la adaptarea NATO pentru a răspunde noilor provocări din mediul european de securitate.

‘Suntem angajaţi să contribuim la dezvoltarea capabilităţilor aliate şi să creştem anual resursele financiare alocate bugetului apărării’, a declarat ministrul român.

El a susţinut transformarea Alianţei Nord-Atlantice şi consolidarea unei noi posturi strategice la summitul din septembrie. În context, a subliniat că România este gata să îşi aducă propria contribuţie la acest proces, confirmând ‘decizia naţională în direcţia consolidării politicii şi acordului aliat în ceea ce priveşte ţinta de 2 la sută din PIB pentru apărare’, astfel încât să poată atinge acest nivel începând cu anul 2017.

Reuniunea a inclus şi o sesiune a Comisiei NATO – Ucraina, în cadrul căreia ministrul ucrainean al Apărării a prezentat o informare asupra evoluţiilor recente ale crizei şi a reiterat solicitările de asistenţă din partea aliaţilor. A fost reafirmată solidaritatea cu autorităţile de la Kiev şi sprijinul pentru o soluţionare paşnică a crizei, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat marţi la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, care a avut loc la Bruxelles.

Potrivit MApN, întâlnirea de marţi a constituit etapa pregătitoare a summitului din luna septembrie din Ţara Galilor şi a cuprins teme precum dezvoltarea capabilităţilor de apărare, apărarea antirachetă, apărarea cibernetică, dar şi finanţarea şi reforma Alianţei.