Duşa: Scrisoarea preşedinţilor Camerei către Kover trebuia să fie mai TRANŞANTĂ

Mircea Duşa, ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, a salutat trimiterea unei scrisori a lui Vasile Blaga şi Robertei Anastase către preşedintele Parlamentului din Ungaria, Kover Laszlo, prin care îi cer să-şi amâne vizita în România, dar a apreciat că gestul trebuia să fie mai tranşant, adică cei doi să fi pretins scuze de la Kover pentru afirmaţiile făcute referitoare la "comportamentul barbar, necivilizat şi neprietenos" al autorităţilor române.

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 14:47
Duşa: Scrisoarea preşedinţilor Camerei către Kover trebuia să fie mai TRANŞANTĂ

În cadrul unei intervenţii telefonice la România TV, Duşa a afirmat că reacţia celor doi este insuficient de fermă. „Este foarte bine, dar cam târziu. Dacă tot au făcut-o, trebuiau să fie foarte tranşanţi, trebuiau să-i comunice să-şi ceară scuze pentru ce a spus săptămâna trecută„, a declarat Duşa.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a precizat că a încercat să descurajeze reînhumarea omului politic şi scriitorului ungar Nyiro Jozsef, dar fără succes astfel încât autorităţile române a trebuit să blocheze în instanţă reînhumarea prin atacul în contencios administrativ al autorizaţiei de înmormântare.

„Eu am încercat să le explic celor din Ungaria să nu se mai amestece în campania electorală din România”, a precizat Duşa.

Vasile Blaga şi Roberta Anastase îi scriu preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, că ar fi „utilă” amânarea vizitei acestuia având în vedere că ne aflăm în plină campanie electorală.

„Dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade, considerăm utilă amânarea vizitei dumneavoastră pentru orice perioadă de după desfășurarea alegerilor locale. Suntem convinși că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînțelegeri și ar da expresie celor mai bune tradiții de dialog și responsabilitate din relațiile noastre”, susţin cei doi şefi ai Parlamentului român.

„După cum cunoașteți, România se află într-o perioadă electorală, urmând ca alegerile din 10 iunie să genereze noi reprezentanți la nivel de localități și județe. Am luat notă de intenția dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localități din România. Înțelegem și apreciem dorința de a rămâne în contact cu membrii comunității maghiare din țara noastră.  Sunteți la fel de binevenit acum ca și în ocaziile trecute în care am avut plăcerea de a vă întâlni. Acestea fiind spuse, apreciem în mod deosebit dacă implicarea domniei voastre rămâne în cadrul bine definit al relațiilor noastre bilaterale. Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile și aspirațiile atât ale societăților noastre, cât și ale minorității maghiare”, se mai arată în scrisoarea semnată de Anastase şi Blaga.

Laszlo Kover se va afla, marţi, în judeţul Mureş, pentru a susţine candidaţii Partidului Civic Maghiar(PCM), urmând să viziteze opt localităţi, iar seara să participe la festivitatea de închidere a campaniei în Târgu Mureş.

Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ – printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata – şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş.

„Mâine, în data de 5 iunie, domnul preşedinte de onoare al PCM, Kover Laszlo, se va prezenta în judeţul nostru şi ne va susţine candidaţii în mai multe localităţi şi îşi va termina prezenţa la Târgu Mureş la festivitatea de închidere a campaniei electorale PCM Târgu Mureş. Pe judeţ, vom avea şi în 7 iunie o festivitate separată, n-am stabilit locaţia, aşteptăm răspuns la cererile depuse. Mâine (marţi – n.r.), Kover Laszlo va fi prezent la Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului, Sovata, în opt localităţi în total. Ne va susţine candidaţii, ne va ajuta în campania electorală. Domnul Kover îşi va termina campania electorală pe judeţul Mureş mâine seară”, a spus Laszlo Gyorgy.

Recomandarea către şeful Parlamentului ungar de a veni în România vine în contextul scandalului diplomatic dintre România şi Ungaria privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

Premeirul Victor Ponta i-a cerut premierul ungar Victor Orban să prezinte scuze pentru declaraţiile lui Laszlo Kover potrivit cărora Guvernul român a dat dovadă de comportament „neprietenos, necivilizat şi barbar”.

Orban nu intenţionează însă să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului. „Actele de reverenţă sunt ireconciliabile cu stigmatizarea politică, iar Guvernul ungar nu intenţionează să comunice cu Guvernul român în această privinţă”, a declarat duminică Peter Szijjarto, secretar de stat ungar responsabil cu relaţiile internaţionale, relatează site-ul politics.hu, citată de Mediafax.