Moțiunea de cenzură, blocată din nou. Nu există cvorum la Birourile Permanente Reunite

Update. Moțiunea de cenzură a fost blocată din nou. Nu există cvorum la Birourile Permanente Reunite.

07 sept. 2021, 11:12
Moțiunea de cenzură, blocată din nou. Nu există cvorum la Birourile Permanente Reunite
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Știre inițială

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru marţi dimineaţă, ora 11.00, pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS-AUR.

E convocată a patra şedinţă a Birourilor permanente. Decizia a fost luată după ce în primele trei ședințe nu s-a întrunit cvorumul și au existat discuţii privind legalitatea moțiunii.

E convocată a patra şedinţă a Birourilor permanente pentru stabilirea calendarului moţiunii de cenzură

Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat în seara de 3 septembrie depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

Același lucru a fost făcut și de AUR. Birourile permanente reunite au fost convocate în aceeași noapte, în regim online, pentru a lua act și a stabili calendarul moţiunii, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.

Citeşte şi: CRIZĂ politică în România. Miniștrii USR PLUS şi-au dat demisia din Guvernul Cîţu. Dan Barna: „Nu se mai poate aşa!”
Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD. Însă soarta moțiunii de cenzură a fost amânată și a treia oară. Ședința conducerii Parlamentului din 6 septembrie a fost suspendată tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit întrunirea. Totodată, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni, susținând că anumite semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”. Astfel, s-a făcut o nouă convocare pentru azi, 7 septembrie.

Regulamentul activităţilor comune ale Senatului și Camerei Deputaţilor prevede că o moţiune de cenzură poate fi iniţiată de cel puțin un sfert din numărul total al parlamentarilor, se prezintă birourilor permanente, iar președintele Camerei Deputaților, în acest caz Ludovic Orban, trebuie să o comunice Guvernului în ziua în care aceasta a fost depusă.

Citeşte şi. Cum arată noul Guvern Cîţu. Cine preia ministerele părăsite de USR PLUS