E criză în supermarketurile din Marea Britanie. Lipsesc de pe rafturi alimente esenţiale: Avem goluri mari, nu vor mai intra clienţi!

Pandemia generată de COVID, dar şi Brexitul au contribuit la afectarea extrem de mare a lanţurilor de distribuţie de marfă în Marea Britanie.

10 sept. 2021, 09:05
E criză în supermarketurile din Marea Britanie. Lipsesc de pe rafturi alimente esenţiale: Avem goluri mari, nu vor mai intra clienţi!

E criză în supermarketurile din Marea Britanie. De la rafturi lipsesc produse esenţiale precum apa şi laptele la branduri pe care britanicii erau obişnuiţi să le găsească în supermarketuri sau magazine, toate au început să lipsească de pe rafturi.

E criză în supermarketurile din Marea Britanie. Lipsesc de pe rafturi alimente esenţiale

„Săptămâna trecută am rămas fără Coca-Cola. Nu mai am sticle mari de Evian de trei săptămâni. Fără marfă, nu mai avem afacere. Avem rafturile goale, nu vor mai intra clienţi.”, spune Satyan Patel, proprietarul unui magazin alimentar din centrul Londrei.

De o bună perioadă de timp, afaceriştii din Marea Britanie au lipsuri mari de la ingrediente pentru milkshake-uri la McDonald’s la branduri de bere şi saltele la Ikea. De pe rafturile supremarketurilor au început să lipsească chiar şi apa şi laptele. Problema principală este distribuţia mărfii în urma reducerii drastice a numărului şoferilor de camioane după ce mulţi muncitori din ţările europene nu s-au mai întors în ţară pe fondul pandemiei şi al Brexitului. Co-op, un lanţ de supermarketuri, spune că unele stocuri de marfă au fost afectate de distribuţia deficitară şi că au fost nevoiţi să angajeze 3.000 de muncitori temporari pentru a umple depozitele şi a trimite marfă către magazine. Potrivit ultimelor estimări, Marea Britanie are în minus circa 100.000 de şoferi de camion. „Am decis să ne reducem stocurile din cauza COVID-19, dar acum ne este dificil să procurăm unele produse pentru că pur şi simplu nu se găsesc”, spune Patel, potrivit adevarul.ro.

Nu avem stocuri, nu mai avem nimic în depozite. Sunt goluri peste tot. Primim uneori doar o cantitate mică din unele produse. Ducem lipsă şi de apă”, spune o asistentă de vânzări de la un supermarket de lângă al lui Patel. Aici rafturile cu băuturi carbogazoase erau aproape goale.

Directorul executiv al Iceland a spus că compania şi-a redus distribuţia pentru că nu are suficienţi şoferi de camioane. „În fiecare zi avem mai puţin cu 10% din marfa pe care am comandat-o”, s-a plâns acesta pe un blog, precizând că în cea mai rea perioadă singurul furnizor de pâine a lăsat fără marfă nu mai puţin de 130 de magazine.

Citeste şi: Pandemia a distrus afacerile micilor întreprinzători. Aproximativ 50 de magazine pe zi au fost închise de la începutul anului, în Marea Britanie