E haos! Un român a primit cinci facturi la curent, cu sume diferite

Au început să vină facturile restante, iar românii nu înțeleg pe care din ele trebuie să le plătească. Consumatorii s-au trezit cu patru facturi contradictorii.

23 ian. 2023, 19:07
E haos! Un român a primit cinci facturi la curent, cu sume diferite
Anunţ de ultimă oră despre facturile la energie electrică. De ce au întârziat şi când vor fi emise

Un român a primit cinci facturi la curent, dintre care patru dintre ele au fost trimise simultan, noaptea. Acesta nu știe pe care dintre ele ar trebui să o plătească, având în vedere că sumele erau diferite.

Un consumator a primit cinci facturi la curent, patru dintre ele sunt trimise noaptea, la aceeași oră, unele sunt cu plus, altele cu minus.

Prima factură este de 1.062 de lei, trimisă pe 15 ianuarie, cu data emiterii de 12.01.2023, iar a doua factură este cu minus. A treia factură este tot cu minus 339 de lei, trimisă pe 19 ianuarie, cu data emiterii de 16.01.2023.

Vești bune pentru abonații Hidroelectrica! Compania emite din nou facturi după nouă luni

A patra factură este de minus 492 de lei, tot pe 19 ianuarie, cu data emiterii 16.01.2023, iar a cincea factură este de 810 de lei trimisă pe 19 ianuarie, cu data emiterii de 18.01.2023.

Aceste facturi reprezintă un proces de regularizări pe anumite perioade. „Ceea ce trebuie să plătească omul și să aibă în vedere este, de fapt, ultima factură care va trebui să le cuprindă pe toate cele dinainte”, a declarat Ion Lungu, de la Asociația Furnizorilor de Energie Electrică.

„Consumatorii care au trecut de la un furnizor la un alt furnizor, primesc cel puțin două facturi, una este factura curentă care urma în grafic, și alta este factura de regularizare care trebuie să fie una care să includă toată perioada și să facă toate regularizările”, a mai declarat Ion Lungu, potrivit a3.ro.

Amenzi de 2.4 milioane de lei pentru furnizorii de energie care au trimis facturi doar pentru jumătate de lună în decembrie. Ce nereguli găsit ANRE
Procedura este extrem de greoaie și sunt și anumite reguli pentru că toate facturile și toate decontările se fac în lună calendaristică, de la data de 1 până la data de 30 sau 31 a lunii respective.

Ministerul Investiţiilor Europene prezintă Ghidul cardurilor de energie, care răspunde întrebărilor referitoare la acordarea celor două tranşe de câte 700 de lei, sprijin pentru plata facturilor la energie destinat categoriilor vulnerabile. Cum li cui se acordă acest ajutor, care sunt criteriile de acordare şi când vor sosi cardurile la beneficiari sunt câteva dintre întrebările ale căror răspunsuri sunt conţinute în ghidul prezentat de minister.

Factura de curent de peste 75 de milioane de euro primită de Romică din Adjud: „Am paralizat când am văzut”

În 2023, MIPE oferă românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.