E hotărât! Pensionarii îşi vor primi banii înapoi, iar bugetarilor li se va mări leafa din decembrie

Publicat: Marţi, 08 Mai 2012 19:55 // Actualizat: Miercuri, 09 Mai 2012 10:31 // Sursa: RTV.net

Premierul Victor Ponta a anunţat că a doua etapă de majorare a salariilor bugetarilor va fi acordată în luna decembrie şi că pensionarii vor primi în tranşe lunare banii reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit Mediafax.

Foto: RTV.NET

Victor Ponta a arătat că prima tranşă de majorare a salariilor cu 8% va fi aplicată din luna iunie.

Surse oficiale au declarat anterior pentru Mediafax că Guvernul ia în calcul varianta ca a doua tranşă de majorare a salariilor în sectorul bugetar să fie acordată în luna decembrie, după alegerile parlamentare, ceea ce ar evita încălcarea Legii responsabilităţii fiscale.

Legea responsabilităţii fiscale stabileşte că nu pot fi emise acte normative pentru majorarea salariilor sau a pensiilor cu şase luni înainte de alegeri.

"Varianta luată în calcul este însă ca această a doua tranşă să fie anunţată din timp, dar acordată efectiv în luna decembrie, după organizarea alegerilor, astfel încât să nu fie încălcate prevederile legale", au arătat sursele.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că salariile bugetarilor vor creşte de la 1 iunie cu 8%, diferenţa de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.

Aceleaşi surse au declarat anterior că Guvernul a negociat cu FMI ca banii reţinuţi ilegal pensionarilor drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate să le fie restituiţi în 16 tranşe, corespunzător celor 16 luni anterioare, din perioada 2011-aprilie 2012, în care pensionarii au fost obligaţi să verse la buget aceste sume.

"Varianta discutată cu Fondul Monetar Internaţional este ca aceşti bani să nu fie restituiţi cu totul deodată, ci corespunzător perioadei în care au fost achitaţi, respectiv în 16 tranşe", au declarat surse oficiale.

În baza unei ordonanţe de urgenţă adoptate în 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 de lei li s-a reţinut, de la 1 ianuarie 2011, o cotă de 5,5% drept contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5%, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, în plenul Parlamentului, că va propune în prima şedinţă a Guvernului, programată pentru marţi, un act normativ pentru restituirea sumelor reţinute ilegal pensionarilor pentru CASS.

Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat sâmbătă că pensionarii vor primi banii începând cu luna iunie, fără să menţioneze intervalul în care se vor face plăţile.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
cabinetul Ponta majorarea salariilor pensionari returnarea CASS salarii victor ponta
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
30 mai 14:38
...de la 1 ianuarie 2011 până la 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări...
09 mai 12:44
Răspunde | Votează email 0 email
ion
numai bugetarii au drepturi,dar cu privatii cum ramane doar de pe spatele lor traiesc bugetarii,nici acest guvern nu vede realitatea.
09 mai 10:34
Răspunde | Votează email 0 email
pensionar
CRED CA UN LUCRU BUN DUPA 2 ANI IN CARE AM FOST FURATI, UMILITI, BATJOCORITI DE GUVERNUL BASESCU.REFORMA LUI ESTE EGAL CU GENOCID.
09 mai 08:20
Răspunde | Votează email 0 email
Daniel-Victor Craciun
Asteptam sa ii vedem in portofel !
1
EUR
4.8378
RON
05 Jul
noapte 21 °
zi 36 °
Ultimele joburi adaugate
24 H