E jale cu prețurile în România! Scumpirea laptelui crește prețul cascavalului până la 100 lei / kg! Ce spun producătorii că ne asteaptă

Scumpirea laptelui va aduce creşteri de preţuri pentru toate lactatele şi brânzeturile. Preţul unui kilogram de caşcaval sau brânză maturată va ajunge în retail la 100 lei/kg.

05 sept. 2022, 12:57
E jale cu prețurile în România! Scumpirea laptelui crește prețul cascavalului până la 100 lei / kg! Ce spun producătorii că ne asteaptă

Ca urmare a scumprii materiei prime şi a costurilor mai mari cu producţia pe care le au procesatorii, dar şi a adaosurilor ridicate practicate de retaileri,  preţul unui kilogram de caşcaval sau brânză maturată, făcute 100% din lapte de vacă, va ajunge în retail la 100 lei/kg până la finalul acestui an,  consideră Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

Citește și Drama fără margini a fermierilor români. Laptele a ajuns să fie mai ieftin ca apa: „Vindem cu 1,2 lei litrul! Este strigător la cer!” VIDEO

„Caşcavalul va ajunge la 100 lei/kg. Cel mai ieftin caşcaval în retail este 47 lei/kg şi cel mai scump este aproximativ 67 lei/kg“, a declarat Dorin Cojocaru.

Totodată, Marius Chiorean, property manager la Torokoi, brandul deţinut de compania Binal Mob, controlată de Lukacs Marta şi Szakacs Nimrod din judeţul Alba, afirmă că este necesară o canitate de 10 litri de lapte pentru a face un kilogram de caşcaval şi preţul minim pentru acesta este 35 de lei.

Dacă un producător vinde cașcavalul cu mai puţin de 35 lei/kg este voluntariat, nu business, pentru că nu face profit.

„Pentru un kilogram de brânză folosim 10-11 litri de lapte, dar eu nu cumpăr lapte, ci îl produc ferma proprie, însă am producţie de lapte scăzută comparativ cu o fermă industrială, pentru că nu am voie să folosesc orice tip de furaje pentru brânza maturată. Brânza noastră porneşte de la 75 de lei/kg, dar calitatea este ridicată, pentru că noi facem doar o tonă pe lună. Producătorii mari de lactate, industrial, cu ajutorul tehnologiei, îşi permit să scoată maximum dintr-un litru de lapte, noi nu”, a spus Istvan Varga, fondator al companiei Manufactura de Brânză, care produce brânză maturată în Cund, judeţul Mureş.

Citește și Seceta distruge agricultorii români! „Am dat 100 de vaci de lapte la abator pentru că nu mai aveam ce să le dau să mănânce!” Dramele fermierilor români!