E jale in pieţele din Bucureşti! Preţurile au explodat până şi la ţărani! 25 de lei kilogramul de castraveţi, 2 lei un ou, 24 de lei cartofii! Inflaţia se simte cel mai tare la tarabă! 

01 04. 2022, 19:00

Reporterii Româniatv.net au mers în pieţele din Bucureşti, pentru a lua pulsul preţurilor. În speranţa că vor putea găsi legume şi fructe la preţuri accesibile, oamenii au avut un şoc în momentul în care au văzut realitatea de la tarabe.

De exemplu, în Piaţa Domenii, un kilogram de roşii „grase de Bulgaria” costă 18,5, un preţ dublu faţă de cel din supermarketuri.

Şi mai scump este în Piaţa Cotroceni. Oamenii cu care am discutat spun că se aşteptau că găsească produse mai ieftine la producătorii locali, însă au avut un şoc atunci când au văzut cât costă castraveţii.

Un kilogram de castraveţi cornişon costă 25 de lei, adică triplu faţă de cât costau aceste trufandale în piaţă în aprilie 2021.

De asemenea, cartofii ar putea ajunge marfă de lux. Un kilogram de cartofi a ajuns că coste 24 de lei, adică aproape cinci euro, un preţ prohibitiv pe care nu şi l-ar permite să-l plătească cei mai mulţi dintre pensionarii care îşi drămuiesc banii de la o lună la alta.

Citeşte şi: Britanicii au încetat să mai fiarbă cartofi, din cauza energiei scumpe. „Cei vulnerabili sunt împinşi spre pragul sărăciei”

Şi varza are preţuri de speriat. Un kilogram de varză nouă a ajuns să coste 10 lei, de cinci ori mai mult decât costă în unele supermarketuri.

De asemenea, preţul ouălor s-a dublat faţă de anul trecut. Aşa se face că un ou a ajuns că coste doi lei în piaţă. Cei mai afectaţi de valul de scumpiri sunt pensionarii care se plâng că de la o lună la alta sunt nevoiţi să taie din lista de alimente de bază pentru a putea supravieţui.

Şi ouăle de găină s-au scumpit. 1,3 lei costă unul singur, cu aproape 30% mai mult decât la începutul anului.

Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină. Cât a ajuns să coste litrul de carburant în benzinăriile din România

Analiştii economici estimează că preţurile alimentelor sunt influenţate în mod direct de creşterea preţurilor benzinei şi motorinei, precum şi de explozia facturilor la energie şi gaze. De altfel, fostul premier Florin Cîţu a lansat un avertisment cu privire la creşterea ratei inflaţiei.

„Sunt îngrijorat de faptul că avem preţuri mari şi că avem rata inflaţiei s-ar putea să depăşească 10%. Dacă depăşim 10% în martie, va fi foarte greu şi cu costuri foarte mari vom aduce inflaţia în jos. Şomajul este în creştere. Economia e în scădere rapidă. Deficitul este în pericol. Da, sunt îngrijorat şi aştept măsuri”, a mai precizat fostul premier.

Citeşte şi: Florin Cîţu: „Nu văd cu măsurile de azi cum ajungem la o revenire rapidă a economiei. Sunt îngrijorat şi aştept măsuri”