E-mailuri secrete dintre al-Assad şi anturajul său, făcute publice de The Guardian

Bashar al-Assad a acţionat după sfaturile Iranului. Dezvăluirea a fost făcută de publicaţia The Guardian, care a intrat în posesia a mii de e-mail-uri secrete ale preşedintelui Siriei şi ale anturajului său. Liderul de la Damasc a primit consiliere pentru reprimarea revoltelor din ţara sa, prin intermediul mesajelor elecronice.

RomaniaTV.net
15 mart. 2012, 15:41
E-mailuri secrete dintre al-Assad şi anturajul său, făcute publice de The Guardian

E-mailurile ar fi fost piratate de opozanţii regimului. Potrivit documentelor, Assad ar fi luat în râs promisiunile de reformă pe care le făcea în public, în timp ce soţia sa îşi cumpăra bijuterii şi alte produse de lux.

Într-unul dintre e-mail-uri, un bărbat prezentat drept consilierul pentru comunicare al lui Assad îi recomandă preşedintelui să utilizeze un limbaj puternic şi violent. Consilierul, care menţionează că s-a consultat şi cu ambasada iraniană, apreciază că regimul ar trebui să divulge mai multe informaţii despre capacităţile sale militare, cu scopul de a descuraja opozanţii.

Aceeaşi persoană îl avertizează pe Assad că mai mulţi jurnalişti europeni au pătruns în Siria, după ce au traversat ilegal frontiera libaneză. Mai mult, una dintre fiicele Emirului din Qatar i-ar fi sfătuit pe soţii Assad să părăsească Siria şi le-a sugerat să vină la Doha.

Un alt mesaj relevă că Prima Doamnă a achiziţionat pe Internet candelabre şi mese în valoare de mii de dolari. Potrivit unui alt e-mail, Bashar al-Assad descărca de pe Internet melodii ale grupului britanic Right Said Fred, precum şi muzică electrorock sau country.

Mesajele electronice au fost interceptate în perioada iunie 2011 – februarie 2012.