E oficial! Au fost stabilite noile modificări din Legea Salarizării. Printre măsurile care vor fi luate se află și plafonarea la 20% a sporurilor bugetarilor

Noul ministru al Muncii, Simona Oprescu, a discutat deja cu reprezentanții Băncii Mondiale despre Legea Salarizării. Noile principii au fost deja stabilite.

26 iul. 2023, 18:08
E oficial! Au fost stabilite noile modificări din Legea Salarizării. Printre măsurile care vor fi luate se află și plafonarea la 20% a sporurilor bugetarilor
Legea Salarizării 2023

Ministerul Muncii susține că prin Legea Salarizării care urmează să fie modificată sporurile bugetarilor vor fi plafonate la 20%, iar salariile vor avea o bază fixă și una variabilă, în funcție de performanță.

Legea Salarizării a fost deja discutată cu reprezentanții Băncii Mondiale și va fi construită pe baza a patru principii, potrivit ministrului Muncii, Simona Oprescu.

Legea va elimina diferențele incorecte dintre cei angajați pe aceeași funcție, iar, în premieră, se va stabili o grilă comună pentru angajații din primării și consilii județene.

În prezent, există salarii diferențiate, unele foarte mari, existând primari cu salarii mai mari chiar și decât președintele Klaus Iohannis, dacă lucrează cu fonduri europene.

Citește și: Legea salarizării taie veniturile multor bugetari. În prezent, 13.500 de angajați la stat câștigă mai mult decât președintele Iohannis

Sporurile vor fi plafonate cu 20% pentru fiecare angajat, iar salariile bugetarilor vor avea două componente, una fixă și a doua variabilă, calculată în funcție de criteriile de performanță. Criteriile vor fi stabilite de manager sau director.

Modificări aduse la Legea Salarizării

  1. Legea va elimina diferențele incorecte dintre cei angajați pe aceeaşi funcţie
  2. Grilă comună pentru angajații din primării și consilii județene
  3. Sporurile vor fi modificate și plafonate la 20% pentru fiecare angajat
  4. Salariile bugetarilor vor avea două componente: una fixă și a doua variabilă, calculată în funcție de anumite criterii de performanță. Criteriile vor fi stabilite de fiecare manager sau director de instituție.

Citește și: Legea salarizării bugetare este gata! Cum vor fi modificate salariile românilor

Gheorghe Ialomițeanu, fost ministru de Finanțe, susține că reducerea sporurilor este binevenită.

„În ce priveşte reducerea sporurilor, dacă se vor reduce la 20%, sigur că se vor mai reduce cheltuielile cu salariile, dar Comisia Europeană cere o lege care să fie sustenabilă din punct de vedere bugetar.

Ceea ce cere Comisia Europeană este ca Guvernul să arate că acele creșteri de salarii pot fi susținute din punct de vedere financiar, pentru că actuala lege de salarizare, care nu s-a aplicat până acum în totalitate, s-a dovedit că nu se poate susține bugetar. 

Asta ne-a arătat și PSD-ul, și PNL-ul, că au fost când separat la guvernare, când împreună și atunci sigur că trebuie să vină cu o lege sustenabilă din punct de vedere bugetar. 

Legat de partea variabilă, sigur că ar fi un lucru bun să avem criterii de performanță, dar întotdeauna au fost stabilite niște criterii care n-au dus la o îmbunătățire a activității în administrația publică, nici centrală, nici locală”, a declarat fostul ministru, potrivit antena3.ro.