Legea salarizării taie veniturile multor bugetari. În prezent, 13.500 de angajați la stat câștigă mai mult decât președintele Iohannis

Salariile mai multor bugetari ar urma să fie modificate, conform unor surse guvernamentale. Proiectul legii salarizării va fi trimis săptămâna viitoare pentru evaluare Băncii Mondiale și Comisiei Europene.

23 iul. 2023, 13:27
Legea salarizării taie veniturile multor bugetari. În prezent, 13.500 de angajați la stat câștigă mai mult decât președintele Iohannis

Guvernul Ciolacu vrea ca din septembrie salariul minim pentru bugetari să crească de la 3.000 de lei brut la 3.300 de lei. Salariul minim pe economie va crește și la 1 ianuarie 2024 la 3.750 de lei, au anunțat joi surse guvernamentale. Și tot de la 1 septembrie va crește și salariul minim în construcții, la suma de 4.500 de lei.

Pentru cei mai mulți angajați plătiți cu salariul minim pe economie, veniturile nete vor crește cu 83 lei de la 1 septembrie.

Pe de altă parte, salariile unor angajați la stat ar urma să scadă. Concret, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat la România TV că salariile vor avea două componente: una fixă legată de atribuții și una variabilă care va fi calculată în funcție de performanța fiecărui angajat la stat.

Citește și: Exclusiv – Ministrul Muncii le-a pus gând rău bugetarilor. Sporurile şi bonusurile bugetarilor ar putea să dispară. Plata se va face în funcție de performanță

Potrivit datelor ANAF, în prezent 13.500 de bugetari au venituri lunare de peste 12.000 de lei, adică peste salariul preşedintelui României. Vorbim despre angajați cu funcții înalte în stat, care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, dar sunt și diverși angajați cu ranguri inferioare din agenții și autorități ale statului.

Citește și: 550.000 de angajaţi pierd 780 de lei la salariu din septembrie