E oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea programului ”Noua casă”

Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă", a fost promulgată de Klaus Iohannis.

13 apr. 2022, 17:02
E oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea programului ”Noua casă”

Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea programului ”Noua casă”. Legea are ca obiect de reglementare aprobarea programului guvernamental „Noua casă”, care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

E oficial! Klaus Iohannis a promulgat legea privind aprobarea programului ”Noua casă”

Beneficiarii pot achiziţiona prin acest program: locuinţe noi, locuinţe consolidate şi alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi.

Programul „Noua Casă” diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel: cu un preţ de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuinţelor achiziţionate prin program, noi, vechi sau consolidate, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%; cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Citește și: Programul Casa Verde Fotovoltaice s-a modificat. Noul ghid de finanţare şi calendarul de depunere a documentelor în aplicaţie
Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro, cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

„Prin acest act normativ a fost introdusă o modificare potrivit căreia beneficiarii vor avea obligaţia să încheie poliţe de asigurare împotriva tuturor riscurilor conform normelor interne proprii ale finanţatorilor pe toată durata finanţării garantate la o valoare acceptată de o societate de asigurare, dar nu mai puţin decât valoarea de piaţă a locuinţei. Prevederea se va aplica tuturor creditelor garantate în cadrul programului Noua casă pentru poliţe de asigurare încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, în urmă cu o lună.

Citește și: China se reîntoarce la lockdown total. Închide un oraş cu 9 milioane de locuitori, doar un membru al familiei are voie sa iasă din casă, o dată la două zile