E oficial, mulţi bugetari rămân fără vouchere de vacanţă: „E normal ca cineva care câştigă 30.000 de lei, de exemplu, să ia voucher pe an de 1.500 de lei?”

Milioane de salariați ar putea fi afectați de noile măsuri impuse de Guvern. Românii vor pierde bani de la salarii, vouchere sau tichete de vacanță.

27 sept. 2023, 07:25
E oficial, mulţi bugetari rămân fără vouchere de vacanţă: „E normal ca cineva care câştigă 30.000 de lei, de exemplu, să ia voucher pe an de 1.500 de lei?”
Marcel Ciolacu exclude eliminarea voucherelor de vacanţă în sectorul bugetar. Le vor pierde doar angajaţii cu salarii de peste 8.000 de lei

Vouchere de vacanţă 2023. Preşedintele interimar al Camerei Deputaţior, deputatul PSD Alfred Simonis, a declarat marţi că îi este foarte greu să înţeleagă argumentele care stau la baza unei eventuale moţiuni de cenzură din partea Opoziţiei. ”E nomal ca cineva care câştigă 30.000 de lei, de exemplu, să ia vouchere de vacanţă pe an de 1.500 de lei?”, a spus Simonis, precizând că prin asumarea răspunderii se alimină de exemplu cei 300 de lei indemnizaţie de hrană pe lună la cei care au peste 8.000 de lei în mână pe lună.

Alfred Simonis a declarat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News că majoritatea parlamentară este una stabilă şi nu se tem de o moţiune de cenzură.

”Îmi e foarte greu să înţeleg argumentele care stau la baza unei eventuale moţiuni de cenzură din partea Opoziţiei fiindcă această angajare a răspunderii guvernului înseamnă reformarea statului român, înseamnă disponibilizări, mă rog, desfiinţări de locuri de muncă. Odată ce se desfiinţează posturile care astăzi nu sunt ocupate, în jur de 200.000 de posturi în aparatul bugetar, vor pica o grămadă de posturi de directori, şefi de birouri şi şefi de serviciu”, a spus Alfred Simonis.

Marcel Ciolacu în Parlament: „Nu încasăm taxe și ne împrumutăm la nesfârșit! Toată lumea va plăti în funcție de cât câștiga! Nu se poate ca simpla prezență la serviciu să-ți dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei”

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor a precizat că nu înţelege de ce se face atâta scandal pe o reformă, ”dacă tot spunem de ani de zile că aparatul bugetar e gras şi prea bine plătit”.

”Acum, când încercăm să îl subţiem, Opoziţia, cei care clamau, astăzi nu mai sunt de acord. Ce Dumnezeu să conteşti la decizia Guvernului de a nu mai acorda vouchere de vacanaţă la cei care câştigă 8.000 de lei net în mână, 1500 de lei voucherul. Sau ce să conteşti la decizia de eliminare a  celor 300 de lei indemnizaţie de hrană pe lună la cei care au peste 8.000 de lei în mână pe lună. Înţeleg şi patronatele şi industria hotelieră dar e nomal ca cineva care câştigă 30.000 de lei, de exemplu, să ia voucher de vacanţă pe an de 1.500 de lei?”, a arătat Simonis.

Deputatul PSD a precizat că ”nu suntem în pericol să pierdem bani europeni, iar discuţiile nu sunt neapărat despre bani europeni ci de chestiuni de bun simţ”.

”De ce să existe la stat salarii de zeci de mii de lei, de ce trebuie membrii CA să fie câte 15, de ce trebuie să aibă zeci de mii de lei pe lună pentru că merg la o şedinţă pe lună. Sunt chestiuni de bun simţ. Nu înţeleg care este problema Opoziţiei. Nu stau în picioare argumentele”, a mai spus social-democratul.

Burse studenți în anul universitar 2023 – 2024. Sunt opt tipuri de burse, iată ce condiții trebuie să îndeplinești ca să le obții
Milioane de salariați ar putea fi afectați de noile măsuri impuse de Guvern. Românii vor pierde bani de la salarii, vouchere sau tichete de vacanță. În primul rând, IT-știi care câștigă peste 10.000 de lei vor plăti un impozit pe venit de 10%.

Totodată, angajații din agricultură, sectorul alimentar sau construcții vor plăti 10% contribuție la asigurările sociale de sănătate.

Angajații al căror venit va scădea din octombrie: pierd bani, vouchere de vacanță, bonuri de masă

Cât priveşte sporurile, în proiect s-a prevăzut că „în raport cu condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea, condiţii periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare”.

 
Reducerea personalului bugetar
a) o reducere cu cel puţin 15% a numărului de personal proporţional atât pentru funcţiile de conducere, cât şi pentru funcţiile de execuţie;

b) o reducere cu cel puţin 15% a cheltuielilor de funcţionare, respectiv a cheltuielilor materiale şi servicii.

Procesul de desfiinţare, reorganizare, fuzionare se va desfăşura în perioada 1 octombrie 2023 – 1 ianuarie 2024.

Microîntreprinderile vor fi taxate:
• 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 60.000 euro

• 3%, pentru microîntreprinderile care:

1. realizează venituri peste 60.000 euro; sau

2. desfășoară anumite activități, principale sau secundare, corespunzătoare unor coduri CAEN specifice

TVA va crește pentru unele bunuri și servicii
Va crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale, livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă.

TVA crește de la 5% la 9% pentru livrarea de locuințe care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziționate de persoane fizice.

Crește de la 5% la 19% TVA pentru sălile de fitness.

Tot de la 5 la 19% crește și pentru bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative, evenimente sportive.

Se introduce o taxă pentru zahăr. 
– băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este cuprins între 5g – 8 g/100 ml de 40 lei/hl

– băuturi nealcoolice cu zahăr adăugat pentru care nivelul total de zahăr este peste 8 g/100 ml de 60 lei/hl

Pentru bonurile de masă se va plăti CASS.

Acordarea voucherelor de vacanță
– numai pentru angajații din sectorul bugetar ale caror venituri salariale sunt mai mici de 14.000 lei brut, concomitent cu majorarea acestora de la 1.450 la 1.600 lei

Pilonul II rămâne neschimbat, PSD se dezice de amendamentul care naţionaliza banii românilor

Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, a declarat marţi că la nivelul grupurilor parlamentare ale PSD, textul privind Pilonul doi de pensii nu a circulat, nu a fost semnat, nu a fost asumat dar a precizat că o analiză clară nu vede de ce nu ar putea exista, dacă e bine sau nu să fie aşa. ”Mai există în Europa alte state care au acest Pilon de pensii în formatul pe care îl are România? Vă spun eu, nu, dar e o discuţie pe care să o purtăm cu specialişti, cu Fondurile, cu cine o fi”, a comentat Simonis.

”În primul rând nu se poate numi amendament, pentru că amendament poate fi făcut de un parlamentar. Pe de altă parte, la nivelul grupurilor parlamentare ale PSD acest text nu a circulat prin niciunul din cele două grupuri de la Cameră şi de la Senat, nu a fost semnat, nu a fost asumat, nimic. Dacă doamna Pescaru sau cineva din minister a avut o idee, o propunere către minstrul Finanţelor, nu văd ce legătură am eu, ce legătură au grupurile parlamentare, PSD-ul cu asta”, a spus Alfred Simonis, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, despre articolul care se referea la Pilonul doi de pensii.

Întrebat dacă el este de acord cu această prevedere, Simonis a spus: ”E o discuţie care poate fi făcută mai amplul mai pe larg. (..) În toate şedinţele pe tot pachetul de măsuri, dar nu s-a discutat nicio clipă despre pilonul doi de pensii”. Deputatul PSD a precizat că o analiză clară pe Pilonul doi de pensii nu vede de ce nu ar putea exista, dacă e bine sau nu să fie aşa.

”Ne-am învăţat în România să nu putem să atingem un subiect. Mai există în Europa alte state care au acest Pilon de pensii în formatul pe care îl are România? Vă spun eu, nu, dar e o discuţie pe care să o purtăm cu specialişti, cu Fondurile, cu cine o fi. Nu s-a pus problema în acest moment nici la coaliţie, nici la guvern, nici în grupurile parlamentare. A fost o şopârlă aruncată de cineva, a isterizat întreaga presă, Nimeni nu a mai vorbit despre adevăratele reforme care s-au produs sau se produc prin angajarea răspunderii”, a subliniat Simonis.