Primele cazuri de Omicron în România. Ministerul Sănătăţii: Există o suspiciune înaltă pentru varianta africană după primele teste

Ministerul Sănătăţii a anunţat că în urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane repatriate din Africa de Sud există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON. Este vorba despre doi români aflaţi în izolare la Vaslui şi Braşov.

02 dec. 2021, 12:47
Primele cazuri de Omicron în România. Ministerul Sănătăţii: Există o suspiciune înaltă pentru varianta africană după primele teste

Tuplina OMICRON a ajuns şi în România. Pentru doi dintre cei trei români repatriaţi din Africa de Sud „există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

„Procesul de secvențiere a genomului pentru tulpina OMICRON se realizează în mai multe etape, pe parcursul mai multor zile.

În urma primelor teste, la două dintre cele 3 persoane testate există o suspiciune înaltă pentru varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2.

Cele 3 persoane care au fost depistate pozitiv cu virusul SARS-Cov-2 sunt complet vaccinate. Toate trei persoanele infectate sunt asimptomatice, cu o stare de sănătate bună și se află în izolare și monitorizare”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 2 decembrie. Puţin peste 1.000 de noi infectări şi 66 de decese în ultimele 24 de ore

Potrivit MS, suspiciunea ridicată de infectare cu Omicron a apărut în cazul a doi români aflaţi în izolare în Braşov şi Vaslui şi care au revenit recent în ţară din Africa.

Bărbatul din Vaslui are 59 de ani şi se află în carantină, a anunţat, joi, subprefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan. Potrivit subprefectului, bărbatul este asimptomatic.

„Din informaţiile pe care le-am primit de la Direcţia de Sănătate Publică, persoana respectivă a fost transportată de un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă la locaţia de carantinare, este singură în acea locaţie. Acum aşteptăm de la Bucureşti rezultatul secvenţierii, astfel încât să se ştie cu ce tip de coronavirus a fost infectată această persoană”, a declarat presei Mircea Gologan.

El a mai transmis că bărbatul este monitorizat atent de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, astfel încât să nu apară probleme de sănătate sau în ceea ce priveşte respectarea regimului de carantinare.

Citeşte şi: Moderna anunţă un rapel adaptat pentru tulpina Omicron. Când va fi disponibilă doza booster

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că probabilitatea este mare ca persoanele care s-au infectat în Africa de Sud să aibă noua tulpină Omicron, el precizând că acest lucru se va afla după finalizarea analizelor.

”Rămâne să vedem la finalul analizei dacă este vorba de tulpina Omicron sau altă variantă, dar probabilitatea este mare, tocmai pentru că este o tulpină care prezintă multe mutaţii”, a spus Alexandru Rafila.

Omicron continuă să se răspândească în Europa. Franța și Grecia au confirmat primele cazuri

Între timp, tot astăzi Grecia şi Franţa au anunţat primele cazuri de infectare cu varianta Omicron de coronavirus.

Ministrul grec al sănătăţii Thanos Plevris a anunţat că persoana infectată cu Omicron este un grec care a venit în Grecia din Africa de Sud şi acum se află în carantină în Creta.

În Franța, tulpina Omicron a fost confirmată la un bărbat rezident în regiunea pariziană, depistat pozitiv la revenirea dintr-o călătorie din Nigeria.

Bărbatul, nevaccinat împotriva COVID-19, cu vârsta între 50 şi 60 de ani, nu prezenta simptome în momentul efectuării testului, la coborârea din avion pe 25 noiembrie, a precizat agenţia.

Soţia sa, tot nevaccinată şi cu care a fost în călătorie, a fost testată pozitiv la COVID-19 şi în prezent se realizează o secvenţiere pentru a se verifica dacă este vorba tot despre varianta Omicron.